06.jpg

Донација Амбасаде САД у Београду ВМА

10. 11. 2011

Начелник Војномедицинске академије пуковник проф. др Маријан Новаковић и амбасадорка САД Мери Ворлик обавили су данас на Војномедицинској академији званичну примопредају донације Амбасаде САД у Београду ВМА у вредности од 100.000 долара.
Примопредаји америчке донације присуствовали су и државни секретар Министарства одбране Зоран Весић и начелник Управе за војно здравство бригадни генерал Вељко Тодоровић.
Донација у опреми и едукативном материјалу део је програма Сектора за превенцију ХИВ/АИДС-а Министарства одбране САД-а који је започео сарадњу са српском страном још 2006. године.
Према речима начелника ВМА пуковника Новаковића, донација која је стигла од америчких колега, део је значајног глобалног програма превенције ХИВ који САД проводе у преко 80 војски света, али је Србија једина држава из региона укључена у тај програм.
- Изузетно је важно што су САД заједно са нама препознале значај спровођења контуинираних активности у вези са превенцијом и контролом ХИВ/АИДС у војној популацији кроз едукацију и обуку медицинског особља. Како стручна литература указује, управо се војна популација наводи као популација која је у значајном ризику за стицање ХИВ инфекције. Процењује се да је ризик за стицање ХИВ инфекције припадника војске дупло већи од цивилне популације у периодима мира, а у периоду конфликта још више - истакао је пуковник Новаковић додајући да сарадња америчких и српских лекара у области војне медицине датира још из осамдесетих година прошлог века када је велики број лекара ВМА боравио на едукацији у тој земљи. Он је, такође, изразио уверење да ће сарадња на том програму, као и у другим областима војне медицине, бити настављена и убудуће.
Говорећи о значају данашњег сусрета, амбасадорка Ворлик истакла је да донација укључује најмодернију опрему за откривање ХИВ, која ће помоћи подизању свести о том вирусу и код припадника војске и у целој земљи.
- Летос је у свету обележено три деценије од откривања првог случаја ХИВ вируса, и мада се можда чини да у земљи попут Србије нема опасности од пандемије овог вируса, само се путем свести и знања од њега може заштитити - додала је амбасадорка Ворлик подсећајући да су САД, у оквиру војног програма за превенцију ХИВ Министартству одбране од 2006. године донирале више од 600.000 долара.
Реч је о глобалној иницијативи у оквиру које америчка Влада сарађује са војскама широм света како би повећала информисаност о ХИВ и ојачала капацитете за превенцију, негу и лечење. Помоћ тог типа базира се на развоју лабораторија за дијагностику и тестирање на ХИВ, обуци медицинског особља и куповини опреме за примарну превенцију. 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас