Donacija NR Kina 062020 (1).JPG

Донација чланова лекарског тима из Народне Републике Кине Управи за војно здравство

02. 06. 2020

Чланови лекарског тима из Народне Републике Кине који су ангажовани на пружању помоћи у сузбијању и гашењу епидемије Kовид-19 на територији Републике Србије донирали су данас апарат за појачано уклањање секрета из дисајних путева Управи за војно здравство Министарства одбране.
Начелник Управе за војно здравство генерал-мајор др сци мед. Угљеша Јовичић захвалио је у име Министарства одбране и војног здравства кинеском лекарском тиму на донацији. Он је истакао да је медицински тим из Кине дошао почетком марта и да је све време помагао саветима, предавањима и донацијама.
- Били смо заједно и у Војномедицинској академији, држали су предавања како да користимо заштитну опрему, како да лечимо људе, како да направимо зоне у војним болницама. Све време су нам помагали, не само саветима и предавањима, дакле не само у стручном смислу, већ и у материјалном. Донирали су нам заштитну опрему и све што нам је било неопходно како бисмо могли да се заштитимо, а данас су донирали апарат за лакше искашљавање. Важно је да је ово пријатељство трајно, да ћемо га проширивати и продубљивати и да знамо да имамо пријатеље у далекој Кини које сваког тренутка можемо позвати и обратити им се за помоћ и савет – рекао је генерал Јовичић.
Члан лекарског тима из Кине др Пенг Џићианг истакао је да је апарат истраживала и произвела компанија из Гуангдонга и да је коришћен у болницама у Вухану - граду који је био највеће жариште епидемије Kовид-19 те да је коришћен и у војним болницама где су били смештени пацијенти с тешком клиничком сликом.
- Апарат користи модел вибрација и на тај начин ослобађа секрет, разбија га како би се лакше избацио. На тај начин се пацијентима оболелима од Kовид-19 ослобађа простор у дисајним органима и могу лакше да дишу. С обзиром на то да су овим апаратом постигнути веома добри резултати у Кини, одлучили смо да донирамо један и да видимо какви ће бити резултати. Надамо се да ће и у Србији дати добре резултате и помоћи у што бржем оздрављењу теже оболелих пацијената – поручио је др Пенг Џићианг.
Како је истакао начелник Војномедицинске академије пуковник проф. др Мирослав Вукосављевић, та војноздравствена установа до сада није имала овакав апарат.
- Апарат ће нам бити изузетно користан за све пацијенте који буду имали проблема, не само с ковид инфекцијом, већ и осталим болестима плућа, као и за рад на интензивној нези – изјавио је пуковник Вукосављевић и захвалио “челичним пријатељима” из Народне Републике Кине.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас