Donacija SAD 2013.JPG

Донација Министарства одбране САД Војномедицинској академији

14. 11. 2013

Поводом донације лабораторијске и дијагностичке опреме вредне око 85.000 долара, из Програма за превенцију и контролу HIV/AIDS Министарства одбране САД (DHAPP), делегација амбасаде те земље, предвођена замеником амбасадора САД у Београду Гордоном Дагидом (Gordon Duguid), посетила је Војномедицинску академију.
Изражавајући задовољство због наставка дугогодишње успешне сарадње са Министарством одбране САД, начелник Војномедицинске академије, бригадни генерал проф. др Маријан Новаковић је истакао да је управо захваљујући разумевању пријатеља и колега могуће наставити праћење најсавременијих трендова у превенцији, дијагностици и терапији ове тешке болести.
- Овогодишња донација од 85.000 долара нам је помогла да набавимо софистицирану лабораторијску опрему и дијагностичке тестове нове генерације које ће користити Институт за медицинска истраживања ВМА, а снимили смо и едукативни филм који ће бити приказан свим припадницима Војске Србије.
Генерал Новаковић је истакао да је присуство HIV-а у свим земљама света реалност, али да је сигуран да се ближи дан када ће наука дати коначан одговор на ово питање, а да се нада да ће сарадња са пријатељима, којој ће свој максималан допринос дати и стручњаци ВМА, трајати до тог тренутка.
Упућујући речи захвалности свима са Војномедицинске академије због топле добродошлице, заменик амбасадора САД у Београду Гордон Дагид је подсетио да је данашња донација само још једна потврда сарадње која је започела 2005. године а у оквиру које је његова земља донирала опрему вредну 811.000 долара.
- Углавном је реч о опреми намењеној превенцији HIV-а и AIDS-а као и доприносу подизању свести јавности када је ова болест у питању. Импресионирани смо свим напорима које сте до сада учинили у борби против ње, рекао је Дагид и додао да, с обзиром на посвећеност те институције борби против ове болести, очекује још много година успешне сарадње чији је циљ превенција и ублажавање њених последица.
После пројекције филма о Војномедицинској академији, проф. др Весна Шуљагић, начелница Одсека за превенцију и контролу болничких инфекција, гостима из Амбасаде САД је говорила о превенцији HIV-а и AIDS-а у Војсци Србије, након чега су обишли Институт за медицинска истраживања и присуствовали пројекцији филма "HIV и војна популација" за чије снимање су обезбеђена средства из донације.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас