donacija_SAD.jpg

Донација САД за превенцију и контролу HIV/AIDS-а у Војсци Србије

07. 11. 2012

Протокол о донацији за релизацију програма DHAPP (DoD HIV/AIDS Prevention Program) за превенције и контроле HIV/AIDS-а у Војсци Србије потписан је данас на Војномедицинској академији, а уједно је обављена и примопредаја дониране опреме. Протокол вредан 100 хиљада долара потписали су начелник Сектора за логистику Војномедицинске академије пуковник др Градимир Вукчевић и шеф Канцеларије за војну сарадњу Амбасаде САД у Београду потпуковник Шон Лонг.
Предмет донације је усмерен је на развој лабораторијске инфраструктуре за тестирање на HIV и дијагностику болести (брзи тестови, ELISA тестови, PCR тестови, CD4 и CD8 тестови), информативне активности за подизање свести међу војном популацијом о превенцији HIV/AIDS-а, као и на усавршавање лекара са ВМА у борби са превенцијом и контролом ове опасне болести.
Програм Министарства одбране САД за превенцију HIV-а релизује се кроз сарадњу са санитетским службама војски из великог броја земаља света. Лекари ВМА, уз помоћ Канцеларије за војну сарадњу Амбасаде САД, сарађују са DHAPP-ом од 2004. године.
Војномедицинска академија, од појаве првог случаја HIV-а на нашим просторима, организује активности у вези са превенцијом и контролом HIV-а у војној популацији и активно делује у циљу ране дијагностике и спровођења терапије оболелих.
 
Београд, 7. новембар 2012. године

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас