Prof Magic.JPG

Допринос ВМА раду Комитета за биоетику Савета Европе

14. 12. 2012

На другој пленарној седници Комитета за биоетику (Committee on bioethics-DH-BIO) Савета Европе (CE) одржаној почетком децембра 2012. године у Стразбуру, Француска, представник Републике Србије проф. др Звонко Магић, начелник Института за медицинска истраживања Војномедицинске академије, изабран је за члана Бироа DH-BIO.
Комитет за биоетику чине представници 47 земаља чланица Савета Европе. Радом комитета руководе председник, заменик председника и четири члана Бироа који се бирају између више кандидата.
Комитет се првенствено бави проблемима из области биоетике о којима се, након расправа, донoсе препоруке, водичи или законска акта које усваја Парламентарна скупштина СЕ. Најзначајнији допринос DH-BIO до сада је писање и усвајање европске конвенције о биоетици 1997. године (позната као Kонвенција из Овиједа) коју је до сада ратификовало 30 земаља чланица СЕ, укључујући и Србију. Главне теме којима се бави DH-BIO су етички аспекти генетског тестирања у хуманој медицини, истраживања у биомедицини, неуроимиџинга, третман особа са менталним проблемима, ситуације при крају живота, етички комитети у здравственим установама и сл.
 
Београд, 14. децембар 2012. године

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас