366.jpg

Достигнућа нефролога и имунолога ВМА

07. 02. 2010

Резултати научноистраживачког задатка на тему „Локални и системски ефекти стандардних и биокомпатибилних раствора за перитонеумску дијализу на процесе инфламације, имунског одговора, малнутриције и атеросклерозе код болесника на хроничној перитонеумској дијализи“ под руководством пук.проф др Ђоке Максића, начелника Дијагностичко-поликлиничког Центра ВМА и академика пук. проф. др Миодрага Чолића, начелника Института за медицинска истраживања ВМА, изазвали су велику пажњу америчке стручне јавности. О резулататима овог научног пројекта пук. проф. др Ђоко Максић реферисаће на престижном научном састанку светских нефролога „ Annual Conference of Dialysis“ који ће се бити одржан од 8. до10 марта у Хјустону..
Ово признање нефролозима и имунолозима ВМА плод је новог приступа научно- истраживачком раду у ВМА, у коме клиничари и професионални истраживачи тимским радом и приступом најважнијим проблемима у медицини, имају могућност да направе значајне помаке у струци и науци. Наставак овог заједничког рада биће проширен и на нова истраживања на пољу дендритских ћелија код болесника на перитонеумској дијализи, што је од великог значаја за изучавање имунобиологије перитонеумске мембране, али и култивацији дендритских ћелија у циљу терапије тумора.
Још од 70-их година XX века, када је уведена хемодијализа и перитонеумска дијализа у ВМА, проблеми у вези са лечењем хроничних бубрежних болесника дијализом заокупљају велику пажњу нефролога, имунолога, биолога , микробиолога и других стручњака ВМА.
Хронична микроинфламација, убрзана атеросклероза и потхрањеност болесника на дијализи доприносе високом кардиоваскуларном морбидитету и морталитету дијализних болесника, који је за 20-50 пута већи у односу на здраву популацију исте животне доби.
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас