123.jpg

Други курс ултразвучне дијагностике обољења врата

18. 10. 2010

Београд, 18.октобар - У организацији Клинике за оториноларингологију ВМА у нашој установи је одржан дводневни едукативни курс из области ултразвучне дијагностике обољења врата током кога су бројни стручњаци из наше земље и окружења упознати са теоријским основама и најновијом тенолошком опремом за ултразвучну дијагностику обољења тиреоидне и паратиреоидних жљезда, цервикалних лимфних чворова, бенигних и малигних тумора и великих крвних судова врата.

Обољења врата су део патологије са којом се у току свакодневног рада веома често сусрећу оториноларинголози и максилофацијални хирурзи, а познавање ултразвучне дијагностике омогућава квалитетно сагледавање патолошких промена и анатомских односа са околним структурама што је од значаја за хируршки рад и смањује потребу за коришћењем скупих инвазивних дијагностичких процедура.

Полазници су у оквиру другог дела курса имали могућности да се практично упознају са ултразвучном диајгностиком код болесника са карактеристичним патолошким процесима на врату, као и са методома аспирације помоћу финих игала и цитолошком дијагностиком препарата ткива врата

У реализацији теоријског и практичног дела курса учествовали су стручњаци ВМА: потпуковник доц. др Ненад Балетић, војни службеници доц.др Дара Стефановић и доц.др Жељка Татомировић, као и страни предавачи проф.др Хабил Кристоф Аренс из Немачке и доц.др Марсел Крафт из Швајцарске и колеге из Клиничког центра Војводине и Клиничко-болничког центра Земун проф.др Рајко Јовић и др сц.мед. Љиљана Чворовић.
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас