14.jpg

Два јубилеја на ВМА

20. 10. 2011

На Војномедицинској академији данас су обележена два значајна јубилеја – стогодишњица рођења генерал пуковника академика др Гојка Николиша и тридесети рођендан зграде ВМА. Поводом тога испред ВМА откривена је биста Гојка Николиша, једног од најзаслужних људи за оснивање ове болнице, дело аутора Владимира Јокановића.
„Данас је један леп дан за Војномедицинску академију из најмање два разлога. Прво, обележавамо 30 година од усељења у ову зграду у којој се данас налазимо. То је зграда која је препознатљива као симбол Београда и Србије, центар војне медицине за који се зна у региону и шире. Друго, не мање важно, повод нашег данашњег окупљања је и стогодишњица рођења академика др Гојка Николиша. Свако ко се бави овим послом зна шта је Гојко Николиш као лекар и хуманиста значио за ову професију и за ВМА“ – рекао је начелник ВМА пуковник Маријан Новаковић на скупу поводом откривања бисте.
Након откривања бисте у Сали наставно научног већа ВМА уследио је научни скуп о лику и делу Гојка Николиша, у организацији САНУ и ВМА. Поздравну реч одржали су пук проф. др Маријан Новаковић и председник Академије медицинских наука Српског лекарског друштва проф. др Павле Миленковић, а затим су говорили и академици Владимир Јокановић и Владимир Кањух.
Учесницима скупа представљена је књига „О животу и делу Гојка Николиша“ аутора Владимира Јокановића и пук проф. др Маријана Новаковића, као подсетник о једном од највећих имена војне медицине.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас