Ebola_kao_globalna_pretnja.jpg

Ебола као глобална претња

08. 05. 2015

Курс под називом „Ебола-регионални проблем који је прерастао у глобалну претњу“, у организацији Института за епидемиологију Сектора за превентивну медицину ВМА одржан је на Војномедицинској академији. Предавачи су били начелник Института за епидемиологију пуковник доц. др Срђан Лазић, начелник Одсека за превенцију болничких инфекција проф. др Весна Шуљагић, др Милена Крстић и мајор др Жељко Јадранин из Института за епидемиологију ВМА и др Соња Анастасиевска из Института за микробиологију ВМА.
Курс је отворила начелница Сектора за превентивну медицину проф. др Соња Радаковић која је рекла да је ебола постала ургентна тема у превентивној медицини од избијања епидемије прошле године. До сада је усмртила око 11.000 људи, вирусно је оболело око 25.000, а како не постоји вакцина за третирање овог вируса кључна је примена превентивних мера. Највише захваљујући томе, а имајући у виду спреман одговор Републике Србије и Војномедицинске академије, Републичка стручна комисија за надзор над болничким инфекцијама међу првим државама у свету израдила je упутство за спречавање ширења вируса еболе.
У првом делу курса било је речи о епидемиолошким карактеристикама вирусних хеморагичних грозница, са посебним освртом на еболу. Предавачи су изнели податке о епидемијама еболе у свету почев 1976. године када је болест први пут откривена у близини реке Ебола, на подручју садашње Демократске Републике Конго. Такође, говорило се о наученим лекцијама из претходних епидемија и актуелној епидемији која је највише погодила Гвинеју, Либерију и Сијера Леоне у западној Африци. Други део курса био је највише посвећен припремама припадника Војске Србије за одлазак у мировне мисије, којима се на ВМА организује едукацију о начинима трансмисије вируса и примени адекватних мера личне заштите од еболе и других хеморагијских грозница. Предавањима је обухваћен и значај микробиолошке дијагностике вирусних хеморагијских грозница и еболе.
Ебола је озбиљна, често фатална, зоонотска инфекција која се преноси са човека на човека, пре свега у директном контакту са крвљу и другим телесним течностима заражених пацијената. Период инкубације након инфекције је од 2 до 21 дан, а пацијенти се не сматрају заразним док не развију симптоме. Посебне мере опреза морају да се спроводе према путницима у међународном саобраћају, који путују или се враћају из еболом захваћених земаља.

 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас