prevencija_hiv-aids1.JPG

Едукација припадника Гарде Војске Србије о превенцији и контроли HIV/AIDS-а у војноj популацији

23. 10. 2012

Предавање на тему "Превенција и контрола HIV/AIDS-а у војној популацији" припадницима Гарде и Команде за обуку Војске Србије одржано је у Београду. Едукацију су извели припадници ВМА: проф. др Весна Шуљагић, начелница Одсека за превенцију и контролу болничких инфекција и мајор др Жељко Јадранин, из Института за епидемиологију. Свим слушаоцима подељен је едукативни материјал о превенцији и контроли ове опасне болести.
Проф. др Весна Шуљагић одржала је предавање о епидемиолошким карактеристикама HIV/AIDS-а у свету и Србији данас, наглашавајући који су путеви ширења инфекције у популацији. Своје излагање завршила је констатацијом да "униформа не штити од овог вируса" и апелом свим присутнима да избегавају све облике ризичног понашања, јер једино примена превентивних мера може гарантовати заштиту од инфекције вирусом ХИВ-а.
Мајор др Жељко Јадранин упознао је присутне са специфичним ризицима од ове инфекције за припаднике војне популације, са значајем који она има на стабилност и безбедност у свету, као и њеном негативном утицају на борбену готовост сaвремених одбрамбених институција система.
Оба предавача истакла су значај "безбедног" понашања, али и редовног тестирања на присуство HIV-инфекције. Присутни су упознати са радом Саветовалишта за ДПСТ (добровољно поверљиво саветовање и тестирање) на ВМА где сваки припадник ВС може да дође да се тестира и сазна резултате теста, као и са могућношћу да надлежне команде организују долазак Мобилног тима који би дошао у јединицу/установу и извршио ДПСТ свих који то желе.
Предавање је део редовних активности ВМА на континуираној едукацији војне популације у вези са превенцијом и контролом ХИВ/АИДС-а. Први случај HIV/AIDS-а у свету откривен је пре три деценије. Процењује се да је ризик за стицање HIV инфекције за припаднике војне популације двоструко већи од цивилне популације у периодима мира, а у периоду конфликта ризик расте.
 
 
Београд, 23. октобар 2012. године

 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас