96.jpg

Eдукације и размена искуства

21. 12. 2010

Београд, 21. децембар-ВМА је организатор многих стручних и едукативних скупова који имају за циљ размену искустава и стручних знања и презентовање најновијих сазнања колегама из војноздравствених и осталих медицинских установа у нашој земљи, потврђујући своју посвећеност унапређењу медицинске струке, о чему говори и велики број стручних скупова који је последњих дана одржан у ВМА.

Новине у имунотерапији системских болести

Новине у имунотерапији системских болести у нефрологији, реуматологији и дерматологији као и дилема да ли смо ближи подједнако ефикасним, а мање токсичним протоколима лечења биле су тема скупа који је недавно одржан у нашој установи, а у чијем раду је узело учешћа 120 лекара из ВМА, Војне болнице Ниш, Војномедицинског центра у Новом Саду и Центра војномедицинских установа у Београду. Сви учесници  детаљно су упознати са најновијим ставовима у имуносупресивном лечењу васкулитисних синдрома и системског еритемског лупуса у реуматологији, имуносупресивном лечењу примарних гломерулопатија и нефритиса, класификацијом и савременим препорукама за лечење као и имунотерапијом аутоимунских болести у дерматологији. Руководилац курса био је пук. проф др Ђоко Максић, начелник Дијагностичко-поликлиничког центра ВМА.


Састанак српских анестезиолога

Клиника за анестезиологију и интензивну терапију ВМА била је домаћин састанка Секције за анаестезиологију, интензивно лечење и терапију бола Српског лекарског друштва током које је око 700 учесника из наше земље разменило стручна искуства и најновија сазнања из домена анестезиологије и интензивне терапије. У исто време одржана је и седница Удружења анестезиолога и интензивиста Србије, за чијег председника је изабран пуковник проф.др Предраг Ромић, док је у тринаесточлано председништво изабрано чак шест анестезиолога ВМА што све говори о великом угледу који наши стручњаци уживају међу колегама у земљи.


60. година Хируршке секције СЛД

ВМА била је и домаћин обележања 60.година постојања Хируршке секције Српског лекарског друштва. Вредан јубилеј свечано је обележен 17.децембра у организацији Клинике за абдоминалну и ендокрину хирургију ВМА у присуству више од 300 хирурга из наше земље. Том приликом председник Хируршке секције пуковник проф.др Небојша Станковић подсетио је присутне на историјски развој секције, а затим су специјални гост из Румуније др Каталин Копеску и професори Лазар Давидовић и Мирослав Милићевић из КЦ Србије, војни службеник проф.др Дарко Мирковић и пуковник проф.др Предраг Ромић из ВМА, као и проф.др Дејан Раденковић из КЦ Србије одржали предавања која су се односила на хируршко лечење гојазности, резултате примене ендоваскуларних хируршких процедура, радикалне хирургије Клатскинових тумора, искустава из области трансплантације јетре, лечења критично оболелих и повређених у одељењу интензивне терапије и стратегије хируршког лечења хроничног панкреатитиса.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас