46.jpg

Експерти ВМА на међународним скуповима

06. 06. 2011

Седма базична школа клиничке нутриције Европског удружења за парентералну и ентералну исхрану - (ЕСПЕН), и 1. Конгрес клиничке исхране Босне и Херцеговине
Клиничка исхрана све више добија на важности и значају на светском нивоу, јер је установљено да ток болести и лечења у веома великој мери зависи од стања ихрањености болесника и начина и квалитета исхране током боравка у болници.
Како би се клиничка исхрана увела у свакодневну рутинску медицинску праксу  као интегрални и важан део терапије болесника, неопходна је стална едукација медицинскиг особља. Тако је овај базични курс одржан у Сарајеву, Република БИХ,  пружио нашим учесницима велику могућност на унапређењу научног и практичног знања и континуираног усавршавања у овој области.
Осим научних симпозијума и едукативних сесија, била су организована и мултидисциплинарна предавања која су обрађивала ужа подручја примене парентералне и/или ентералне исхране. У раду је активно учествовало десет еминентних предавача из Европе, лиценцираних за клиничку нутрицију.  Са Војномедицинске Академије у Београду, међу предавачима по позиву је била  прим. др Марина Панишић, а међу 72 полазника школе, били су  др Дарко Селаковић и др Михајло Безмаревић, специјализанти опште хирургије и вмс Нада Стојадиновић, одговорна сестра неурохирургије 2.
Наш предавач  је оцењен са највишом оценом, а наши полазници школе су након завршеног теста и  на основу исказаног теоретског и практичног знања уврштени међу пет најуспешнијих.
 На овај начин је потврђено да се Војномедицинска Академија у Београду и даље налази у самом врху клиничке нутриције.
 
22. 05. 2011.
Европски Конгрес кардио хирургије, васкуларне и ендоваскуларне хирургије
У Москви, од 20. до 22 маја, 2011. год, одржан је 60-ти јубиларни Европски конгрескардиохирургије, васкуларне и ендоваскуларне хирургије. Овом највећем европском годишњем састанку васкуларних хирурга присуствовало је више од 1000 учесника из целе Европе и презентовано више од 20 радова. Војномедицинску академију је представљао мајор др Иван Марјановић са Клинике за васкуларну хирургију, са 5 радова чији су аутори лекари са Клинике за васкуларну хирургију, Института за радиологију и Клинике за анестезиологију. Теме којима су били посвећени  су се односиле на рани инфламаторни одговор након елективне операције анеуризме абдоминалне аорте-поређење између ендоваскуларне процедуре и отворене хируршке интервенције; ендоваскуларна реконструкција микотичне анеуризме силазне торокалне (грудне) аорте: дијагностика и терапеутске дилеме; хибридни третман анеуризме торакалне и торокално абдоминалне аорте код високоризичних пацијената који не могу бити подвргнути класичном хируршком третману: операција ''black-table'' код трансплантације органа и ендоваскуларна реконструкција  анеуризме аорте – иницијално искуство у српској мултицентричној студији.
Учешће проф. др Володоса  дало је посебан значај овом Конгресу. Ради се о човеку који је први изумео и први у свету, пре скоро 25 година, извео ендоваскуларну реконструкцију аорте и који се сматра творцем ендоваскуларне хирургије. 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас