469.jpg

Експерти ВМА у Бања Луци

27. 06. 2008

Бања Лука, 27. јун - Други међународни конгрес „Екологија, здравље, рад, спорт” одржан је у Бања Луци од 25. до 28. јуна, под покровитељством Владе Републике Српске и града Бања Луке. Начелник ВМА генерал-мајор проф. др Миодраг Јевтић је заједно са другим истакнутим именима српске медицине и истакнутим појединцима из научног, образовног, културног и јавног живота Србије и Републике Српске/ БиХ, члан Почасног организационог одбора скупа. У раду конгреса запажено учешће по броју и квалитету радова имали су стручњаци са Војномедицинске академије из области превентивне медицине-хигијене, епидемиологије, спортске медицине и медицине рада, медицинске екологије, микробиологије, психијатрије, хирургије, интензивне терапије и других грана медицине.

На свечаном отварању скупа, учесницима се, у име начелника ВМА, обратила научни сарадник, др сц.мед. Елизабета Ристановић и пожелела успешна и квалитетна предавања, исцрпне и плодотворне стручне расправе које ће резултирати унапређењем медицинске праксе и заједничким регионалним приступом у решавању здравствених изазова и претњи, јер медицина не познаје границе, а болест не зна за администартивне препреке.

Др Ристановић је истакла да ће ВМА, као балкански храм здравља и српско национално благо, наставити да пружа свој пуни допринос здрављу грађана Републике Српске као што су то стручњаци ове престижне установе доказали у тешким ратним временима, а и активним учешћем у раду овог Конгреса.

Др Елизабета Ристановић је одржала и пленарно предавање са темом „Биотероризам – актуелни и опаки изазов” као и предавање по позиву о теми „Лајмска болест – медицински и еколошки проблем”. Предавање по позиву одржао је и пуковник проф. др Предраг Ромић, начелник Клинике за анестезиологију и интензивну терапију ВМА са темом „Ванхоспитални срчани застој – изненадни срчани застој код спортиста”. Доц. др Соња Радаковић, Начелник Института за хигијену ВМА говорила је о утицају аеробне способности на толеранцију топлотног стреса у утренираних мушкараца, а одржала је и предавање о теми „Пасивна и активна аклиматизација у вештачким условима као чинилац толеранције на топлотни стрес”.

Прим. Мр Бранко Дикић, је у име организационог и научног одбора скупа захвалио ВМА за велику помоћ и несебичне доприносе здрављу људи у Републици Српској у миру и рату, као и на изузетним стручним презентацијама и импресивним резултатима клиничке праксе која се негује на ВМА.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас