105.jpg

ЕНДОВАСКУЛАРНА ХИРУРГИЈА У ВМА:ТРОГОДИШЊЕ ИСКУСТВО

29. 11. 2010

Београд, 29. новембар - Клиника за васкуларну хирургију ВМА организовала је међународни симпозијум са темом: Ендоваскуларна хирургија у ВМА током којег је теоријски и практично представљено трогодишње искуство наше установе у домену примене ендоваскуларних хируршких процедура. Учеснике скупа међу којима су били најеминентнији васкуларни хирурзи Србије и окружења, као што су проф.др Лазар Давидовић из КЦ Србије, академик, проф. др Ђорђе Радак из Института за кардиоваскуларне болести Дедиње и проф. др Csaba Dzsinich из Централне војне болнице Републике Мађарске, поздравио је начелник ВМА генерал-мајор проф. др Миодраг Јевтић.

- Као начелник ВМА, као официр и лекар, а пре свега као хирург, поносан сам и срећан што данас овде, на истом месту и на истом задатку видим васкуларне хирурге светског формата, најугледније стручњаке из Србије и окружења са којима ћемо разматрати достигнућа, домете и даље перспективе развоја ендоваскуларне хирургије код нас. Као професор, изузетно сам задовољан што крај нас и уз нашу подршку расте генерација васкуларних хирурга млађе генерације који ће да наставе тамо где ми будемо стали, радећи на даљем развоју и унапређењу хируршких процедура, у складу са светским стандардима. – казао је генерал Јевтић.

Пленарно предавање на симпозијуму је одржао професор Csaba Dzsinich, који је презентовао своја искуства из домена хируршког решавања касних компликација реконструкције аорте након коарктације оперисане у детињству. Потпуковник др Синиша Русовић, радиолог, војни службеник др Јована Обрадовић, анестезиолог и мајор др Иван Марјановић, васкуларни хирург су у својим предавањима представили искуства ВМА у овој области. У даљем току, учесници скупа имали су прилику да у директном преносу који је реализован видео линком из операционе сале уживо посматрају операцију ендоваскуларне реконструкције анеуризме абдоминалне аорте, која је успешно изведена од стране мултидисциплинарног тима ВМА.
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас