49.jpg

Европски дан борбе против меланома „ЕУРОМЕЛАНОMА 2011“

16. 05. 2011

Дана 16.05.2011.године, у Кабинету за кожне и полне болести Дијагностичко поликлоничког центра ВМА, организован је  традиционални Европски дан борбе против меланома „ЕУРОМЕЛАНОMА 2011“.
Еуромеланом је превентивна кампања против рака коже коју организују дерматолози целе Европе под покровитељством Европске академије за дерматовенерологију „EADV“. У нашој земљи  она се спроводи у организацији Удружења Дерматовенеролога Србије, а под покровитељством  Министарства здравља Републике Србије.
У оквиру ове кампање редовно се спроводи  програм бесплатног дерматолошког прегледа младежа и других израслина (тумора) на кожи. Мото овогодишње кампање је био „Спасите своју кожу“ (С.О.С), а циљеви су били да се заинтересованом становништву омогући бесплатан скрининг за рак коже, пруже информације о факторима ризика, знацима и симптомима меланома у почетном стадијуму, штетном деловању сунца на кожу, и дају савети за заштиту од његовог штетног дејства. Под спонзорством Еуцерин-а направљени су, за ту прилику,   и пригодни флајери.
На Војномедицинској академији , прегледе су обављали лекари Клинике  за кожне и полне болести. На претходно заказане прегледе се јавило 69 заинтересованих међу којима је било 13-оро са  регистрованим клинички недефинисаним туморима коже; двоје са базоцелуларним карциномом коже, и петоро са измењеном пигментацијом око младежа. Сви болесници са регистрованим променама на кожи су упућени хирургу ради уклањања тумора и њихове хистопатолошке верификације.
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас