New Folder 433.jpg

Гастроентеролози на ВМА

26. 04. 2013

Састанак Гастроентеролошке секције Српског лекарског друштва у организацији Клинике за гастроентерологију и хепатологију ВМА одржан је на Војномедицинској академији.
Стручни део скупа који се по традицији организује у априлу месецу, започет је предавањем проф. др Ђорђија Шарановића, директора Центра за радиологију и магнетну резонанцу Клиничког центра Србије. Проф. Шарановић говорио је о дијагностици танког црева и предностима које МР ентерографија пружа попут прецизних и правовремених уочавања промена на цреву што је веома значајно при откривању обољења танког црева у раном стадијуму. Како је навео проф. Шарановић, један од ограничавајућих фактора ове методе прегледа танког црева јесте недоступност апарата, док су осавремењивање дигестивне радиологије на нашим просторима и обучавање стручног кадра неопходни задаци за лекаре ове гране медицине.
О раном карциному желуца, савременим принципима лечења и искуствима са Војномедицинске академије говорио је пуковник доц. др Ненад Перишић, начелник Одељења Клинике за гастроентерологију и хепатологију ВМА. Према подацима за прошлу годину на Клиници је од 54 болесника са дијагностикованим карциномом желуца код њих шесторо тумор уочен у раној фази што је веома значајан напредак у пракси. Потребно је истаћи и да се према међународним подацима о овом обољењу, у тренутку постављања дијагнозе код половине пацијената болест већ налази у метастатској фази. Прогноза овог обољења са брзом прогресијом које се сматра другим по учесталости у свету, а најчешће погађа мушкарце око шездесете године живота, зависи од дубине индикације, док се као дијагностичка метода ендоскопија са биопсијом сматра златним стандардом.
Током предавања о хроничној интестиналној псеудоопструкцији, најтежем облику поремећаја мотилитета гастроинтестиналног тракта, др Станко Петровић са Клинике за гастроентерологију и хепатологију ВМА навео је да су манометрија и патохистолошки налаз две најзначајније методе за дијагностиковање ове болести, које уједно одлучују и ниво хируршке интервенције. У оквиру његовог излагања представљен је и приказ клиничког случаја пацијенткиње лечене на ВМА.
 
Београд, 26. април 2013. године

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас