115.jpg

Глобална опасност и заједничка борба против биотероризма

14. 11. 2010

Београд, 14. новембар - Биотероризам је општи ризик и глобална претња, а координисани рад на националном и интернационалном нивоу неопходан је како би се предузеле све мере заштите и спречила злоупотреба микроорганизама и њихових продуката у теористичке сврхе. То је и била тема Првог курса руковођења процесима планирања и имплементације у областима биолошке сигурности и биолошке безбедности који је од 01. до 05.новембра 2010.године одржан у Сан Антонију, Тексас, САД.

Курс је завршило укупно осам полазника,из Европе, Азије и Африке, а предавачи су били еминентни светски експерти који се баве овом проблематиком. Војни службеник, доц.др Елизабета Ристановић била је представник наше земље на овом важном скупу.

Сагледавајући глобалну опасност од биотероризма и неопходност заједничког приступа и рада у припреми за медицинску заштиту од евентуалне употребе биолошких агенаса и неопходност координисаног приступа у домену планирања и имплементације стандарда биолошке безбедности и биолошке сигурности, током трајања курса обрађене су области спровођења биосигурносних стандарда у истраживачким и клиничким лабораторијама, контроле и спречавања неовлашћеног приступа биолошким агенсима, указано је на неопходност израде националних механизама контроле рада са патогеним микророганизмима и унапређења међународне сарадње у овом домену, као и на потребу за јачањем националних и међународних механизама надзора, детекције, дијагностике, превенције и сузбијања заразних болести људи и животиња, као и свеобухватних мера за реаговање и поступање у случајевима биотерористичког акта. Упозорено је и на могућности даљег развоја биолошког оружја с обзиром на експанзиван развој молекуларне биологије и биотехнологије и могућности њихове злоупотребе, а дискутовано је и о усвајању кодекса рада и поступака научних радника и установа у погледу биолошке безбедности и биолошке сигурности.

 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас