269.jpg

Хирурзи и радиолози ВМА на европској научној позорници

24. 09. 2009

Београд, 24.септембар - Тим стручњака ВМА предвођен начелником, генерал-мајором проф.др Миодрагом Јевтићем, имао је активно и запажено учешће на Европском Конгресу кардио-васкуларних и интервентних радиолога (CIRSE) који је одржан је у Лисабону, Португалија, од 19. до 23.септембра 2009. године.
Делегацију ВМА чинили су радиолози-потпуковник др Слободан Ћулафић и потпуковник др Синиша Русовић, као и васкуларни хирург мајор др Иван Марјановић.
У раду конгреса учествовало је 6000 стручњака из целог света, а изложено је више од 700 оригиналних научних радова и организовано више стручних радионица.

Главне теме конгреса односиле су се на савремене приступе у хирургији, пре свега у домену минимално инвазивних, минимално трауматских и мултидисциплинарних процедура из области васкуларне хирургије, кардиохирургије, хирургије метастатских и примарних тумора, неурохирургије, урологије и осталих хируршких грана.
Током конгреса, у оквиру програма посвећеног решавању компликација у васкуларној хирургији, стручни тим ВМА презентовао је приказ случаја ендоваскуларне реконструкције посттрауматске феморо-феморалне и поплитео-поплитеалне артериовенске фистуле са Viabhan и Excluder стент графтом:
„ ENDOVASCULAR REPAIR OF POST TRAUMATIC MULTIPLE FEMORAL-FEMORAL AND POPLITEAL-POPLITEAL ARTERIOVENOUS FISTULA WITH VIABHAN AND EXCLUDER STENT GRAFT-CASE REPORT“
Због савременог тимског приступа решавању све актуелнијег проблема васкуларне трауме ендоваскулaрном хируршком техником, која се последњих година са успехом примењује у ВМА у елективној и ургентној реконструкцији аорте и магистралних артерија, научни одбор уврстио је рад наших експерата у 10 најзначајнијих радова на конгресу.   
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас