91.jpg

И јуче и сутра: новогодишњи пријем на ВМА

29. 12. 2010

Београд, 29.децембар- Ево нас поново на календарском размеђу, да у складу са нашом уобичајеном праксом, уз пријатељску здравицу резимирамо шта смо све урадили, да ли смо испунили сва обећања која смо Вам са овог истог места дали пре тачно годину дана, да суду јавности изложимо све што смо чинили и учинили, али и да видимо куда ћемо и како даље. –рекао је начелник ВМА генерал-мајор проф.др Миодраг Јевтић, поздрављајући присутне представнике више од 30 медија на традиционалном новогодишњем пријему који је данас одржан на ВМА.

Генерал Јевтић резимирао је све резултате ВМА у протеклих 365 дана и том приликом истакао следеће:

- Res non verba, каже стара латинска мудрост чији српски превод гласи: дела, а не речи! То је девиза које су се у протеклих месеци држали сви запослени у ВМА, али данас су нам овде потребне управо речи да искажемо учињена дела и да целој српској јавности јасно и гласно кажемо да у 2011. годину Војномедицинска академија улази са оствареним великим успесима и јасним визијама будућег развоја и напретка, као и са 141 нових припадника ВМА, лекара и медицинских техничара које смо запослили у току године која измиче!

Управо као што је пре пар дана овде рекао наш министар одбране господин Драган Шутановац, 2010. година јесте била година кризе, али ће и поред тога за ВМА и војно-здравство у целини она бити означена као година великих успеха. А постигнути вредни резултати крунисани су и наградом за најбољу здравствену установу у 2010.години, Сунчани сат, која нам је додељена у Клиничком центру Србије.

А који су то најзначајнији успеси ВМА у 2010.години? Најкраће, војнички, рапорт би гласио овако: број извршених медицинских услуга повећан је за 10-15%, уведене су бројне нове методе дијагностике и лечења, поменућу само неке: нпр. у домену грудне и кардиохирургије - уградњу вештачке плућне артерије, у домену васкуларне хирургије- висцералну реконструкцију анеуризме грудне и трбушне аорте, ортопедије- методе ревизионе хирургије кука и колена са великим коштаним дефектима преименом модуларних ревизионих ендопротеза, офталмологије - микроинцизиона операција катаркате, оториноларингологије - уградња кохлеарног апарата, интервентне радиологије - интраартеријска тромболиза код пацијената са акутним инфарктом мозга, балон дилатација југуларних вена код болесника са мултиплом склерозом, емболизација анеуризми. Наши неурохирурзи наставили су са успешним спровођењем програма стабилизације кичме, увели методу оперативне корекције идиопатске сколиозе, учињено је 70 процедура аферезе алогених и аутологих матичних ћелија хематопоезе и 17 алогених и 48 аутологих трансплантација матичних ћелија хематопоезе. Извршена је и хируршка апликација матичних ћелија у миокард.

Заједно са Вама, представницима јавне речи, као и са нашим колегама из осталих здравствених установа у Србији и новоформираном Управом за биомедицину настојали смо да примером и делом дамо свој квалитативни доринос „Србијатрансплант“ програму и националној акције „Продужи живот“. У ВМА је током ове године учињено укупно 11 трансплантација јетре (10 кадаверичних и једна са живог давоаца) као и 21 трансплантација бубрега (14 ливинг и 7 кадверичних). Биланс до сада учињених трансплантација у ВМА износи: 19 трансплантација јетре и 304 трансплантација бубрега, што све, уз чињенцу да су наши стручњаци обучили колеге из Клиничког центра Ниш за спровођење програма трансплантације бубрега и отпочели програм обуке трансплантационог тима у Клиничком центру Бања Лука што све заједно чини значајну референцу која ВМА озбиљно кандидује за национални референтни центар за трансплантацију солидних органа.

И не само у хируршким гранама, стручњаци ВМА постижу подједнако велике успехе и у области интерне медицине – кардиологији, пулмологији, гастроентерологији, ендокринологији, дерматологији, неурологији, превентивној медицини итд. много би било набрајати све појединачне успехе и вредне доприносе српској медицини.

Све у свему, у нашем дијагностичко-поликлиничком центру амбулантно је и ове године прегледано око пола милиона људи, 40.000 људи збринуто је у нашем Центру хитне помоћи, стационарно је у ВМА лечено око 30.000 пацијената и урађено око 18.000 хируршких интервенција. Међу нашим пацијентима је велики број цивилних осигураника, грађана наше земље који у ВМА долазе са упутницом свога лекара, сходно Уговору који је пре три године потписан са РЗЗО-ом и који се успешно спороводи. Од 03.марта ове године преузели смо још један задатак у служби здравља наших грађана, а то је да један дан у недељи, средом, будемо ургентни центар српске медицине. И тај задатак успешно извршавамо!

Сви стручни изазови проверавају се у ВМА научним методима, а резултати научноистраживачког рада имплементирају се у свакодневној медицинској пракси. Истраживања се спроводе у оквиру два меганаучна пројекта са 62 научноистраживачка задатка из различитих области медицине, на којима је ангажован велики број стручњака који о постигнутим резулататима реферишу на научним скуповима. У току ове године наши лекари учествовали су на 159 скупова у земљи и 97 конгреса у иностранству.

Акредитовали смо докторске студије и програме академских специјализација. Ових дана приводи се крају процес акредитације научноистраживачког поцеса ВМА, чиме би се након функционалне интеграције у систем јавног здравства и акредитације наставних програма заокружио процес позиционирања наше установе у академском систему државе Србије.

Шест припадника ВМА усавршавало се током ове године на вишемесечним курсевима широм планете од САД до Јапана, а у нашој установи су своје знање унапређивали и усавршавали 13 припадника Међународне организације за забрану хемијског оружја –OPCW из Хага, као и 90 колега из наше земље. Приправнички стаж је завршило 186 лица, а студентску праксу њих 65. Акредитована су 203 програма континуиране медицинске едукације од стране Здравственог савета Србије.

Успешна сарадња са Медицинским факултетима у Београду, Крагујевцу, Нишу, Новом Саду, Косовској Митровици крунисана је потписивањем нових протокола о сарадњи као и историјским састанком декана свих медицинских факултета у ВМА 12. новембра ове године чиме смо још једном показали да је медицина једна и недељива и да служимо здрављу грађана Србије.

Изузетна сарадња постоји и са Биолошким факултетом, Технолошко-металуршким, Стоматолошким факултетом, као и са колегама у земљи-има ли веће потврде ове чињенице од поменутог вредног признања-Сунчаног сата који је ВМА уручен само пре два дана. Одлична сарадња постоји и са свим осталим здравственим установама у нашој земљи, као и у Републици Српској, Црној Гори, Македонији итд. Тако потврђујемо и тезу да смо регионални лидер у бројним областима медицинске струке и науке.

У складу са императивима савремене медицине и стратешким опредељењима менаџмента ВМА, уз јасну подршку Министарства одбране Србије, одвија се процес убрзане технолошке обнове наше установе.Прекјуче је наш министар одбране г-дин Драган Шутаовац пустио у рад нови 128-слајсни скенер који ће значајно унапредити дијагностику и спровођење бројних дијагностичких процедура и смањити листе чекања. Ове године пуштена је у рад и нова ангиосала за спровођење интервентних процедура, очекује нас ускоро почетак рада наше барокоморе, а направљени су и прецизни планови за нова стратешка улагања у периоду који долази.

Наши кадети, студенти Прве класе Високе школе медицине успешно су звршили прву годину студија са просечном оценом 9.14 и показали да су оправдали наша очекивања и да су разумели наш позив који је гласио „Време је за Младе и Амбициозне.“ У Другу класу уписано је укупно 30 кадета, а интересовање је било велико-чак по 10 одликаша борило се за једно место. Има ли бољег признања за ВМА, војно здравство, војно школство и систем одбране у целини.

Наша Школа резервних официра санитетске и ветеринарске службе одшколовала је своју 98. и 96. класу као и прву класу лекара и ветеринара на оспособљавању за професионалну војну службу. Она ће ускоро бити трансформисана у Регионални тренинг центар у коме ће се оспособљавати и едуковати наше колеге из околних земаља у различитим областима медицине, као и за збрињавањw повређених и оболелих у условима масовних катастрофа.
 
Медицина не познаје границе, а само комуникацијом и разменом знања и искустава служи се здрављу војске и народа. Вођени тим светим циљем, успоставили смо мостове сарадње са највећим војномедицинским и здравственим центрима у свету и градимо нове. У овој установи протеклих 12 месеци боравили су командант Националне гарде Охаја, генерал Вејт, министар одбране Мађарске господин Имре Секереш, као и највиши представници МО Краљевине Норвешке, Краљевине Белгије, Португала, Шпаније, Турске, Данске, Италије, Украјине, Египта, Либије, Ирана, Намибије, Светске здравствене организације, као и колеге професори Томас Џон са Лајола Универзитета из Чикага, Јордан Савески из Скопља, Џон Волф из Лондона, Чабо Џимић из Мађарске, Саид Сирин из Турске итд.
 
Сви они желе да са нама равноправно сарађују и размењују искуства, да од нас уче, али и ми желимо да њихова знања преточимо у нашу свакодневну праксу и зато смо и ове године више десетина наших младих доктора-ортопеда, грудних, васкуларних хирурга, клиничких фармаколога, интерниста послали на едукације и усавршавања широм света. Велике и значајне активности ВМА остварује у оквиру Балканског и Светског комитета војне медицине. Важан аспект те сарадње је и наше учешће у међународним вежбовним активностима и у мировним мисијама УН где наши припадници у оквиру санитетских тимова Војске Србије репрезентују част, углед, професионализам и хуманост српског официра и лекара у Чаду и Конгу.
 
Да је здравље и стање духа, а да је здраво тело предуслов физичког и духовног здравља познато је одавно и можда је управо то основ све боље сарадње ВМА са бројним спортистима и спортским асоцијацијама која је ове године крунисана потписивањем протокола о сарадњи са Атлетским савезом Србије, са Фудбалским савезом Србије, медицинским обезбеђењем такмичења као што су били тениски турнир „Serbia-open“, Светска првенства у рвању и каратеу, Европско првенство у атлетици и још много тога, о чему сте Ви информисали нашу јавност у духу нашег опште познатог стратешког партнерства.
 
Драги гости, уважени представници јавне речи, у Нову 2011. годину улазимо са слоганом: И јуче и сутра. Поносни смо на остварене резултате, на своју дугу традицију, али гледамо смело у будућност. Желимо да Вам Нова година буде пре свега испуњена здрављем.
 
А здравље је богатство, врлина и вредност која не долази сама. Оно пре свега представља равнотежу снаге, енергије и духа која почива на жељи и спремности човека да се ухвати у коштац са невољама које доноси живот, смело и без одлагања. Срећна Вам Нова година и Божићни празници!-казао је генерал Јевтић.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас