439.jpg

IN MEMORIAM Генерал-потпуковник, проф. др Владимир Војводић (1930-2008)

27. 08. 2008

Београд, 7. август - Дана 27.08.2008. године након теже болести преминуо је генерал-потпуковник у пензији, проф. др Владимир Војводић, некадашњи Начелник ВМА и Санитетске службе ЈНА.

Генерал, проф. др Владимир Војводић рођен је 27. фебруара 1930. године у Цетињу. Гимназију је завршио у родном Цетињу 1948. године. Дипломирао је на Медицинском факултету у Београду 1956. године, где је и докторирао 1964. године. На Војномедицинској академији у Београду прво је биран за доцента (1964), потом за ванредног (1970) и редовног професора (1975) за предмет фармакологија и токсикологија. Учествовао је у извођењу последипломске наставе на ВМА и медицинским факултетима (Београд, Сарајево, Љубљана, Загреб) и Технолошком факултету у Београду. Обављао је различите командне и руководеће функције у Санитетској служби ЈНА. Обављао је дужности заменика начелника Војномедицинске академије, затим пет година дужност начелника ВМА, а унапређењем у чин генерал-потпуковника постављен је за начелника Санитетске службе ЈНА (1988). У пензију је отишао 1993. године са дужности помоћника начелника Генералштаба Војске Југославије, задужен за науку и истраживање. Био је председник Удружења токсиколога Југославије, руководилац Комисије за отрове Савезног комитета за здравље и социјалну политику СИВ-а, члан издавачких и уређивачких савета домаћих и имеђународних публикација: Војно дело, Pharmaca, NBC Chemical Defence and Tehnology, Medical Corps International. Као експерт за медицински проблем хемијског оружја, од 1972. до 1982. године био је представник Југославије у Комитету за разоружање Уједињених нација у Женеви. Светска здравствена организација (WHО) изабрала га је за консултанта у токсикологији 1975. године. Учествовао је са рефератима на више међународних конгреса и симпозијума. Његов радни опус покривао је област војне фармакологије и токсикологије, област његовог посебног интереса укључује проблеме медицинске заштите од нуклеарно-биолошког-хемијског оружја. Аутор је више од 150 научних и стручних радова, публикованих у домаћим и страним часописима.
Био је редовни члан Медицинске академије Српског лекарског друштва, почасни члан Удружења лекара Црне Горе, редовни члан Британског фармаколошког удружења.
За ванредног члана Црногорске академије наука и уметности изабран је 19. новембра 1993. године, а за редовног 6. децембра 1996. године.
Двоструки је добитник Награде 22. децембар, Повеље Српског лекарског друштва, као и бројних других војних и стручних одликовања, повеља, награда и признања.

Нацелник ВМА генерал-мајор проф. др Миодраг Јевтић и Управа ВМА високо цене несебичне стручне и људске доприносе генерала Војводића и подршку коју је до последњег дана свог живота пружао ВМА и њеним припадницима и упућују изразе најдубљег саучешћа породици и пријатељима преминулог генерала.
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас