Ishrana_hirurških_bolesnika.jpg

Исхрана хируршких болесника

15. 12. 2014

Научни симпозијум посвећен исхрани хируршких болесника у организацији Секције за анестезиологију, интензивно лечење и терапију бола Српског лекарског друштва, Клинике за анестезиологију и интензивну терапију Војномедицинске академије (ВМА) и Националног Удружења за клиничку исхрану Србије (НУПЕНС) одржан је у суботу, 13. децембра 2014. године на ВМА.
Скуп је отворила проф. др Невена Калезић, шеф Катедре за анестезиологију Медицинског факултета у Београду и председник Секције за анестезиологију, интензивно лечење и терапију бола Српског лекарског друштва која је рекла да тема овог симпозијума има изузетан значај за целокупну медицину, а едукација о савременим достигнућима у овој области чини основу добре клиничке праксе. Уводно предавање одржала је примаријус др Марина Панишић, председник НУПЕНС-а и хирург на ВМА, која је говорила о значају неухрањености и потреби њене превенције и лечења у циљу смањења постоперативних компликација, смањења смртности и бољег и бржег опоравка оперисаних болесника.
Први део Симпозијума је обрађивао теоретска предавања из клиничке нутриције, а на предавањима лекара Војномедицинске академије, Клиничког центра Србије и гостију из Македоније која су уследила говорило се о савременим ставовима у третману ових болесника и искуствима из праксе. На Симпозијуму је излагало 14 предавача, од тога троје из иностранства, а више од 200 учесника је пратило предавања о актуелностима из области исхране хируршких болесника према стандардима Европског удружења за клиничку исхрану и метаболизам.
Мултидисциплинарни приступ исхрани хируршког болесника неопходан је чинилац правовременог лечења и доброг исхода. Састанак је био умногоме специфичан јер је окупио предаваче из различитих установа који се свакодневно баве овом проблематиком, а који су имали прилику да размењују искустава од опште користи за све слушаоце.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас