172.jpg

Изабрана Сестра године ВМА

06. 05. 2010

Београд, 06.мај - Дванаести мај, Светски дан сестринства и ове године је обележен у ВМА традиционалном свечаношћу којој су осим медицинских сестара и техничара ВМА, као и некадашњих главних медицинских сестара наше установе, присуствовали и представници највишег руководства ВМА предвођени начелником, генерал-мајором проф.др Миодрагом Јевтићем и директори високих и средњих медицинских школа у нашој земљи.
- Бити медицинска сестра је јединствен позив који тражи оно најлепше у људском бићу-љубав, хуманост и преданост позиву. Медицинска сестра мора бити особа која разуме и успешно се носи са људским патњама, здравственим проблемима и етичким недоумицама. Успех у раду медицинске сестре не зависи само од њене хуманости, професионалности и способности савладавања савремене технологије. Он зависи и од трајне едукације медицинске сестре. Модерно сестринство фаворизује едукацију као приоритет у професионалном животу медицинских сестара. Данас се сестринство у свету све више почиње схватати као дисциплина која има препознатљив програм деловања. Неки га схватају као занимање, неки као научну дисциплину или професију која напокон добија свој легитимни статус – истакао је генерал Јевтић, обараћајући се окупљеним медицинским сестрама и техничарима ВМА. Он је, између осталог, нагласио и да Управа ВМА високо поштује рад и немерљиве доприносе сестара у нези и лечењу пацијената и да ценећи високу оптерећеност, значај и резултате Вашег рада руководство ВМА улаже значајне напоре у покушајима да унапреди стандард медицинских сестара и техничара.
-Здравство у Србији, као и будућност сестринства, највише зависе од добро обучених и школованих медицинских сестара. Војномедицинска академија и на том пољу чини крупне искораке напред, улагањем у континуирану медицинску едукацију медицинских сестара и техничара – рекао је Јевтић и пожелео медицинским сестрама и техничарима ВМА успех у даљем раду.
Дванаести мај обележева се као Међународни дан сестринства у знак сећања на Флоренс Најтингел, хероину која је по завршетку кримског рата у коме је активно учествовала бринући о рањенима и болеснима, након повратка у Енглеску, отворила прву службу за медицинске сестре и свој живот посветила борби за унапређење сестринске струке. Управо зато, обележавање дана сестринства у ВМА у значајној мери било је посвећемо и лику и делу Флоренс Најтингел.
Поводом Дана сестринства пригодним наградама начелник ВМА наградио је 27 медицинских сестара и техничара ВМА, а за „Сестру године“ проглашена је војни службеник Светлана Ракићевић из Клинике за гастроентерологију ВМА.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас