151.jpg

Јачање међународног угледа ВМА

29. 06. 2010

Београд, 29.јуни - Интензивним међународним активностима и оствареном сарадњом припадници ВМА свакодневно потврђују стратешко опредељење менаџмента ВМА везано за неопходност сталног унапређења стручне и научне комуникације којом се валоризује међународни углед ВМА и наше санитетске службе. У настaвку вести издвојене су најзначајније међународне активности реализоване протеклих дана у нашој установи:

Састанак српско-норвешке радне групе за војномедицинску сарадњу
Састанак Заједничке радне групе за војномедицинску сарадњу Србије и Норвешке који је одржан у ВМА представљао је још једну у низу договорених активности у оквиру билатералне војне сарадње две земље. Током састанка извршена је детаљна анализа досадашњих реализованих активности и договорене су даље активности које се односе на учешће припадника наших санитетских снага у мировној мисији УН у Чаду. Договорено је као и да се настави заједничка обука медицинског особља Лаке пољске болнице другог нивоа, а разматране су и могућности даљег усавршавања наших лекара у Краљевини Норвешкој.

Делегација Министарства одбране Турске у ВМА
У оквиру званичне посете Министарству одбране Републике Србије, висока делегација МО Турске коју је предводио генерал-потпуковник Ахмет Турмуш, генерални секретар МО, посетила је ВМА. Госте из Турске примио је начелник ВМА генерал-мајор проф.др Миодраг Јевтић са сарадницима. Током садржајних разговора дискутоване су могућности сарадње у областима од заједничког интереса пре свега у домену стручног усавршавања и научно-истраживачког рада.

Сарадња са Краљевином Данском
Пуковник Курт Рефсгард из МО Данске посетио је Клинику за психијатрију ВМА где је са нашим стручњацима разматрао могућности сарадње у оквиру информатичке подршке формирању Центра за психолошку селекцију когнитивних способности и процене личности.

Српско-бугарска сарадња у области интервентне радиологије
Угледни међународни интервентни кардиолог из Софије проф. др Александар Доганов са сарадницима посетио је ВМА где је заједно са нашим стручњацима предвођеним потпуковником др Синишом Русовићем реализована практична обука у области примене трансрадијалног приступа у дијагностичким и терапијским процедурама на срцу и крвним судовима. Договорена је даља стручна сарадња у овој области у циљу увођења ових процедура у рутинску дијагностичку праксу.

Начелник Генералштаба Италије посетио ВМА
Делегација оружаних снага Републике Италије на челу са начелником Генералштаба, генералом Вићенцом Кампоринијем, у оквиру званичне посете нашој земљи, у Војномедицинској академији имала је прилику да се упозна са организацијом, могућностима и капацитетима, као и најважнијим достигнућима наше установе и српске војноздравствене службе. Госте из Италије поздравили су начелник Управе за војно здравство МО бригадни генерал Вељко Тодоровић и заменик начелника ВМА пуковник проф.др Никола Филиповић са сарадницима. – Изузетно смо задовољни оним што смо чули и видели. Имали смо прилику да се непосредно уверимо у чињеницу да је ВМА заиста престижна европска војноздравствена установа и биће нам драго да нашу сарадњу даље развијамо-истакао је генерал Кампорини на крају посете ВМА.

 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас