50_god_Nefrologija1.jpg

Јубилеј 50 година војне нефрологије

26. 04. 2013

Поводом обележавања 50 година војне нефрологије, Клиника за нефрологију ВМА у сарадњи са Нефролошком секцијом Србије организовала је научни скуп данас, 26. априла 2013. године на Војномедицинској академији.
Начелник Војномедицинске академије бригадни генерал проф. др Маријан Новаковић отворио је скуп и похвалио нефролошку школу ВМА која је изродила много признатих стручњака који су допринели репутацији војне нефрологије у Србији. Начелник ВМА одао је признање доскорашњем начелнику Клинике за нефрологију пензионисаном пуковнику проф. др Зорану Ковачевићу, који је и председник Нефролошке секције Србије, на његовом личном доприносу развоју програма завештања органа на Војномедицинској академији. Потписивање донорских картица у Србији започето је пре 11 година на ВМА, и то је дало подстицај и цивилним здравственим установама да крену са промоцијом ове племените идеје, рекао је бригадни генерал Новаковић.
Скуп је поздравио и ректор Универзитета одбране у Београду генерал-потпуковник проф. др Миодраг Јевтић.
Предавање о историјском путу војне нефрологије одржао је проф. др Ковачевић, а уследила су предавања: „Развој нефрологије и њен допринос развоју медицине“ проф. др Љубице Ђукановић, „Развој клиничке нефрологије у војном санитету“ проф. др Драгана Јовановића, „Развој хемодијализе у војном санитету“ потпуковника др Љубише Вељанчића, „Развој перитоенуменске дијализе у војном санитету - могућност перспективе даљег развоја“ пуковника проф. др Ђоке Максића и „Трансплантација бубрега у ВМА, модалитети и резултати“ пуковника др Невена Вавића.
Минутом ћутања сви присутни одали су пошту преминулом академику проф. др Стеви Суши, оснивачу војне нефрологије и начелнику Клинике за нефрологију ВМА до 1989. године.

Београд, 26. април 2013. године

 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас