Preventiva_26102012.jpg

Јубилеј превентивне медицине на ВМА

26. 10. 2012

Свечана прослава јубилеја Сектора за превентивну медицину ВМА, у оквиру које је организован симпозијум „80 година превентивно-медицинске заштите у Војсци Србије“ одржана је данас, 26. октобра 2012. године на Војномедицинској академији.
Начелник Војномедицинске академије бригадни генерал проф. др Маријан Новаковић рекао је да је обележавање данашњег јубилеја веома значајно за Војномедицинску академију и систем војног здравства у целини. Истакао је да војнопревентивна медицинска заштита у Србији има дугу традицију која датира од 1880. године. Нагласио је важност превентивне заштите као предуслова добре медицине.
Начелница Сектора за превентивну медицину ВМА проф. др Соња Радаковић са својим сарадницима представила је рад Сектора. Истакла је да је оснивање  Војнохигијенског завода 1930. године у оквиру Главне војне болнице у Београду, који је претеча данашњем Сектору за превентивну медицину ВМА, значајно допринело институционалном развоју ове важне гране медицине.  
Стара зграда Војно-хигијенског завода у БеоградуЗа почетак превентивно медицинске заштите у српској војсци сматра се 1880. година, када је основан хемијски лабораторијум Прве армијске области, лоциран у Главном војном слагалишту у Београду. Додатну важност  ова грана медицине добија у ратовима, где војна превентивно-медицинска доктрина поставља темељ спречавању обољевања, пре свега од заразних болести, како међу припадницима војске, тако и међу становништвом.
Данас је Сектор за превентивну медицину ВМА врхунска превентивномедицинска установа санитетске службе Војске Србије, у којој је рад организован у четири института (за хигијену, епидемиологију, микробиологију и медицину рада). У Сектору се се паралелно одвија рутински рад, уз све специфичности потреба војске и грађанства, уз наставну делатност (Сектор је наставна база за наставу на Универзитету одбране, у чијем саставу су Медицински факултет ВМА и Војна академија). Сектор је такође ангажован и у научно-истраживачком раду, а његови припадници учествују у реализацији неколико пројеката Министарства одбране, Министарства просвете, науке и технолошког развоја, као и међународних пројеката.
Београд, 26. октобар 2012. године

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас