327.jpg

Конференција о медицинској заштити од биолошких и хемијских агенаса

29. 04. 2009

Београд, 29. април - Међународна конференција о медицинској заштити од биолошких и хемијских агенаса одржана је у Војномедицинској академији у Софији од 26. до 29. априла. У раду скупа учествовали су еминентни стручњаци  из  Француске, Бугарске, Грчке, Русије, Немачке, Хрватске и других земаља света који се баве проблемима детекције, идентификације и дијагностике потенцијалних биолошких и хемијских агенаса, као и мерама превенције, профилаксе, медицинског збрињавања  и третмана експонираних особа у случају биолошких и хемијских акцидената.

Делегацију Србије сачињавали су стручњаци ВМА: научни сарадник др сц.мед. Елизабета Ристановић и војни службеник др Гордана Ерцеговић-Вуковић.
Др Елизабета Ристановић одржала је пленарно предавање на тему »Опрема двоструке намене која се користи у производњи биолошког оружја« и копредседавала сесијом о биолошком оружју и медицинској заштити од примене истог.

Др Гордана Ерцеговић-Вуковић са Клинике за ургентну и клиничку токсикологију ВМА представила је наша искуства и указала на клинички значај терапије оксинима и бикарбонатима у лечењу акутне интоксикације органофосфатним пестицидима. 

 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас