EKT_kurs_112018.jpg

Курс о електроконвулзивној терапији у ВМА

06. 12. 2018

Национални курс прве категорије „Примена електроконвулзивне терапије у психијатријској клиничкој пракси“ у организацији Клинике за психијатрију Војномедицинске академије одржан је на ВМА.
Учесници курса имали су прилику да стекну теоретско знање о историјату и етичким принципима електроконвулзивне терапије (ЕКТ), неуробиолошким корелатима и механизмима ЕКТ, индикацијама и контраиндикацијама за ЕКТ, о анестезиолошким процедурама током ЕКТ, нежељеним ефектима са посебним освртом на когнитивне нежељене ефекте, продуженом и ЕКТ одржавању, као и о самим техникама апликације и параметрима ЕКТ. На курсу је приказан и практичан рад са пацијентом и упознавање са апаратом за апликацију ЕКТ.
Поред припадника ВМА курсу је присуствовао велики број учесника из здравствених установа из Србије и региона, а предаваче из Клинике за психијатрију ВМА предводили су начелник Клинике проф. др Жељко Шпирић и доц. др Звездана Стојановић. С обзиром да је посебан акценат курса стављен на анестезиолошке процедуре током ЕКТ, предавање је одржала и доц. др Душица Стаменковић из Клинике за анестезиологију и интензивну терапију ВМА.
Током дводневног курса објашњење су и друге методе мождане стимулације. Пре свега транскранијална магнетна стимулација о којој је говорио декан Медицинског факултета ВМА Универзитета одбране пуковник проф. др Тихомир Илић, док је предавање о неуробиолошким корелатима и механизмима ЕКТ одржала проф. др Нађа Марић Бојовић, професор Медицинског факултета Унивeрзитета у Београду.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас