Kurs_o_ratnoj_hirurgiji_na_VMA.jpg

Курс о ратној хирургији на ВМА

21. 10. 2013

На Војномедицинској академији данас је започео четвородневни курс ратне хирургије, први овакве врсте, намењен аустријским официрима лекарима.
То је још једна наменска, билатерално договорена активност, конципирана и прилагођена према потребама партнера, која ће допринети размени искустава колега из двеју пријатељских земаља.
Отварајући семинар, начелник Управе за војно здравство бригадни генерал професор др Зоран Поповић изразио је задовољство због веома успешне и све боље сарадње са Аустријом у овој области и додао да су и искуства које доносе аустријске колеге, a који се баве војним здравством у међународним организацијама, од велике користи.
Начелник Војномедицинске академије бригадни генерал проф. др Маријан Новаковић истакао је да је војна хирургија један од брендова те установе „ јер смо, стицајем околности, у томе имали доста искуства које тежимо да искористимо у сврхе успешног лечења и научне праксе“. Он је додао да ће, осим што ми имамо нешто да понудимо аустријским пријатељима, за нас бити веома значајна њихова искуства и свакодневна пракса.
Вођа аустријске делегације, пуковник др Михаил Противински подсетио је да група лекара из Аустрије коју предводи има велико искуство из мировних мисија али да су „дубоко свесни“ искустава лекара ВМА из ове области.
„То, пре свега, због немилих догађаја из блиске српске прошлости, али и због искустава у мировним мисијама, посебно у Чаду, па је то за нас идеална прилика да на једном оваквом курсу сазнамо што више о искуствима српских колега, не би ли, на бази тих нових сазнања, унапредили своја знања и способности“.
Начелник Сектора за школовање и научноистраживачки рад ВМА пуковник професор др Предраг Ромић, стручни носилац курса, изразио је велико задовољство што је седморо аустријских лекара, ортопеда, специјалиста ургентне медицине, њихов хируршки тим, у посети ВМА, на семинару током кога ће разменити искуства и присуствовати заједничкој вежби коју организује Тренинг центар санитетске службе Сектора за школовање и научноистраживачки рад ВМА.
„На вежби ће наши лекари показати како примењују оно што знају у ситуацији, овог пута, земљотреса. Ми смо одабрани као партнер на овом својеврсном пројекту јер смо служба са великом традицијом и искуством у ратној хирургији, стеченим, нажалост, током последњих деценија. То искуство је препознато у европској и светској медицини, па је то разлог заинтересованости многих делегација – каже Ромић и истиче да ми не располажемо техничким могућностима као развијене земље, хеликоптерским и другим системима, али имамо знање и искуство које се стиче у најтежим ситуацијама.
Током првог дана курса за седморо полазника организован је обилазак организационих целина ВМА који се тичу теме семинара: Центра хитне помоћи, Клинике за ургентну интерну медицину, Клинике за анестезију и реанимацију са стерилизацијом и Центра за хипербаричну медицину.

Београд, 21. октобар 2013. године

 

 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас