345.jpg

Лечење хроничног бола

07. 02. 2010

Састанак Неурохируршке секције Српског лекарског друштва (СЛД) са темом „Лечење хроничног бола“ одржан је у ВМА. У раду скупа чији је организатор била Клиника за неурохирургију ВМА учествовало је више од 80 неурохирурга и лекара осталих специјалности из целе Србије.
Састанак је отворио начелник ВМА, генерал-мајор проф.др Миодраг Јевтић, који је подсетио на то да је управо хронични бол најчешћа тегоба због које се пацијенти јављају лекару, а да је ВМА отворена за сарадњу са свим водећим медицинским установама у земљи и окружењу и с обзиром на мултидисциплинарни потенцијал, право место за одржавање састанка са оваквом тематиком.
Састанком су председавали председник Неурохируршке секције СЛД, проф. др Васо Антуновић, председник Удружења неурохирурга Србије, проф. др Миодраг Ракић, и начелник Клинике за неурохирургију ВМА, пуковник проф. др Зоран Рогановић.
У уводном предавању пук.проф.др Зоран Рогановић је говорио о дефиницији и класификацији хроничних болних синдрома и о модалитетима њиховог лечења.
У наставку састанка су о најчешћим хроничним синдромима у неурохирургији говорили водећи познаваоци тих области. Проф. др Даница Грујичић и проф.др Мирослав Самарџић из Института за неурохирургију КЦ Србије су изнели своја искуства и препоруке о начину лечења болних синдрома узрокованих оштећењем периферних нерава, проф. др Ђорђе Јајић из Клинике за неурохирургију КЦ Војводине и проф. др Иван Стефановић, начелник Клинике за неурохирургију КЦ Ниш су говорили о узроцима и начину лечења најчешћих болних синдрома – бола у вратном и слабинском делу кичме, пуковник проф. др Бранислав Антић из Клинике за неурохирургију ВМА је приказао савремени неурохируршки третман тригеминалне неуралгије, као и третман бола и болних спазама кичменом стимулацијом и имплантацијом аналгетски пумпи. Потпуковник др Слободан Ћулафић из Института за радиологију ВМА је изнео своја искуства у лечењу кичменог бола применом епидуралних спиналних блокада, а потпуковник др Миленко Савић је сажео богато сопствено искуство и искуство спиналног тима Клинике за неурохирургију ВМА у лечењу спиналних болних синдрома применом најсавременијих спиналних имплантата.
У богатој дискусији након уводних предавања расправљало се о начину лечења и редоследу примене појединих терапијских поступака у третману хроничних неурохируршких болних синдрома.
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас