503.jpg

Лечење канцерског бола

12. 11. 2013

Курс на тему основних принципа лечења канцерског бола у организацији Клинике за неурохирургију ВМА и Интерсекцијског одбора за бол Српског лекарског друштва одржан је на Војномедицинској академији.
Лекари специјалисти анестезиологије и неурохирургије ВМА говорили су о етиологији и карактеристикама бола насталог најчешће услед прогресије малигне болести, о медикаментима који се у тим случајевима препоручују, као и процени степена, односно синдрома канцерског бола са акцентом на терапији коштаног бола.
Упоредним приказима објашњени су опиоидни и нестероидни антиинфламаторни лекови - антиреуматици, као и адјувантни аналгетици, указано је на најновије светске препоруке за њихово правилно дозирање, док је велика пажња била усмерена на начине умањења нежељених ефеката њихове примене. Било је речи и о смерницама за употребу трансдермалних фластера који пуну концентрацију достижу од 12 до 24 часа од аплицирања што је чињеница која се неретко запоставља, а уз нагли прекид њиховог коришћења сматра се најчешћом грешком у клиничкој пракси.
Остала предавања на курсу обухватила су хируршко лечење канцерског бола у које се најчешће убрајају минимално инвазивне процедуре, као и ефектe оваквог модалитета лечења.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас