BISOP2018.jpg

Лекари ВМА на симпозијуму о терапији бола

30. 05. 2018

Анестезиолози Војномедицинске академије активно су учествовали у 13. београдском симпозијуму о терапији бола (13th Belgrade Symposium on Pain - BISOP) одржаном крајем маја 2018. године у Београду.
Тиму анестезиолога ВМА, предвођеним председницом научног одбора симпозијума доц. др Душицом Стаменковић, овом приликом припала је награда за најбољи оригинални рад. Награђен је рад са темом "Музикотерапија као адјувантна нефармаколошка метода у терапији акутног постоперативног бола након хирургије у пределу главе и врата, проспективна, рандомизована студија" коју је презентовала потпоручник др Александра Ђајић, а запажено пленарно предавање са темом "Изазови у терапији бола у развијеним земљама" одржала је асист. др Катарина Младеновић.
У раду међународног скупа на тему лечења акутног и хроничног бола - веома важне области за медицину уопште, учествовали су и лекари ВМА других специјалности. Декан Медицинског факултета ВМА Универзитета одбране у Београду пук. проф. др Тихомир Илић са својим тимом презентовао је иновативне технике у терапији бола - неинвазивну стимулацију мозга, а учешће клиничких фармаколога ВМА предвођених проф. др Викторијом Драгојевић-Симић, обележило је сесију посвећену писању научних радова, етичким принципима клиничких истраживања и презентацији података.
Велика сесија овогодишњег састанка који је окупио преко 800 слушалаца и више десетина еминентих предавача из Европе и света, била је посвећена и пројекту PainOut EFIC, Serbia Network -  највећем регистру података постоперативног бола у региону. Мрежа у којој учествује 10 болница из наше земље укључујући и ВМА има за циљ измену приступа постоперативном болу у Србији обједињавањем информација о успешности терапије бола и ефикасности лечења пацијената.
Симпозијум BISOP сматра се међународно признатим мултидисциплинарним догађајем и једним од већих у региону током којег се обрађује широка тема као што је терапија бола. Узвеши у обзир чињеницу да се у терапији бола користе различите технике анестезије и дијапазон медикамената, а у складу са потребама и осетљивошћу рецептора сваког појединачног пацијента, стручни састанци попут BISOP прилика су за размену знања и искустава из праксе из области снижавања бола, поспешивања опоравка пацијената и смањења евентуалних системских компликација.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас