Lekari VMA na kursu TKM.jpg

Лекари ВМА учесници међународног курса у Шангају

08. 08. 2017

Три лекара Клинике за физикалну медицину и рехабилитацију Војномедицинске академије, доц. др Зорица Брдарески, ппук. др Дејан Илић и др Маја Павловић, учествовали су на међународном курсу акупунктуре и традиционалне кинеске медицине одржаном од 14. до 21. јула 2017. године у Шангају, Народна Република Кина.
На курсу намењеном усавршавању војних лекара присуствовали су полазници из 11 различитих земаља у циљу промоције и препознавања значаја традиционалне кинеске медицине (ТКМ) за третман различитих повреда.
Учесницима су приказане неке од метода ТКМ (моксибустија, вентуза, туина - кинеска масажа), класична акупунктура, као и извођење електроакупунктуре, аурикулоакупунктуре и акупунктуре ручног и скочног зглоба уз практичну обуку полазника. У току курса, а у сарадњи са лекарима из Сједињених Америчких Држава, приказани су и различити модалитети акупунктуре - класични, новији (акупунктура ручног и скочног зглоба, методе "вреле" и "суве" игле), али и они који користе неке технолошке олакшице (индикатор тачака на ушној шкољки).
Током обуке учесницима је организован обилазак болница у којима је традиционална кинеска медицина интегративни део лечења, као и посета изложби и фабрици медицинске опреме из ове области.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас