317.jpg

Мађарска војна делегација у ВМА

14. 05. 2009

Београд, 14. мај - Делегација Оружаних снага Републике Мађарске коју је  предводио пуковник Ласло Молнар боравила је у радној посети Министарству  одбране и Војсци Србије и у оквиру планираних активности посетила је ВМА и упознала се са организацијом, функционисањем, основним делатностима и капацитетима ове установе. Добродошлицу колегама из Мађарске у ВМА пожелео је заменик начелника, пуковник, проф. др Никола Филиповић са сарадницима.  
У наставку посете чланови мађарске делегације детаљно су упознати са могућностима и начином рада Центра за контролу тровања ВМА, као референтном националном институцијом за медицинско збрињавање повређених и оболелих у условима хемијских акцидената и масовних катастрофа.
Током разговора са руководством Центра на челу са пуковником проф. др Душаном Јовановићем размењена су стручна сазнања и ставови у области планирања и спровођења активности медицинске заштите при евентуалној радиолошкој или хемијској контаминацији. Продискутована су и искуства стручњака ВМА у области медицинског третмана хемијски контаминираних особа и праћења здравственог стања лица која су, по природи посла, била ангажована на деконтаминацији простора по коме је дејствовано муницијом са осиромашеним уранијумом. Мађарска делегација је потом обишла Одељење за пријем и тријажу токсиколошких болесника у Центру за контролу тровања и непосредно се упознала са капацитетима и организацијом рада при пријему отрованих пацијената.
Приликом посете ВМА, чланови мађарске делегације исказали су жељу за наставком и проширењем сарадње у области медицинске заштите припадника оружаних снага две земље.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас