97.jpg

МЕДИЦИНА НЕ ПОЗНАЈЕ ГРАНИЦЕ

21. 12. 2010

Београд, 21. децембар - Стручњаци ВМА своја сазнања из области медицинске струке и науке увек спремно деле са колегама у земљи и иностранству, али су спремни и да уче од других и с тим циљем одлазе у најеминентније светске медицинске центре. 

Пуковник проф.др Ђоко Максић успешно је завршио Европски курс за координаторе трансплантације који је недавно одржан у Барселони, Шпанија. Скупу је присуствовало 50 лекара из 23 земље света, а у саставу српске делегације били су представници Управе за биомедицину и  најзначајнијих здравствених установа у нашој земљи. Учесници курса усвојили су нова сазнања везана за комплетну организацију програма трансплантације органа, ћелија и ткива и стекли европске лиценце трансплант координатора. Уз добро обучене трансплантационе тимове, усвојен Закон о трансплантацији, као и добру координацију активности под покровитељством новоформиране Управе за биомедицину као и бољу едукацију становништва, обука наших кадрова представља још један корак у циљу приближавања наше земље Еуротрансплант програму. У ВМА је до сада учињено 18 трансплантација јетре и 340 трансплантација бубрега, а наши стручњаци учествују у оспосбљавњу за спровођење трансплантације бубрега колега у Клиничком центру Ниш и Клиничком центру Бања Лука/Република Српска.  


Пуковник проф.др Небојша Станковић, начелник Клинике за абдоминалну и ендокрину хирургију ВМА одржао је пленарно предавање на Десетом стручном састанку хирурга Републике Српске на тему: „Дилеме у ресекционој хирургији малигнома панкреаса.“


Војни службеник др Бошко Милев, специјалиста хирургије био је на двомесечном стручном усавршавању из области дигестивне онколошке хирургије у Nacional Cancer Center – у Токију. Ради се о најпрестижнијем центру у Јапану за лечење оболелих од карцинома, дијагностику и медицинска истраживања у области лечења малигних обољења, као и за едукацију и обуку кадра. Током боравка у Јапану др Милев је узео активно учешће и на 65-том годишњем састанку колоректалних хирурга Јапана и представио наша искуства у овој области.


Мајор др Александар Томић из Клинике за васкуалрну хирургију ВМА и капетан др Милан Јовановић из Клинике за абдоминалну и ендокрину хирургију ВМА учествовали су на Петој заједничкој конференцији српских и румунских хирурга која је недавно одржана у Темишвару и том приликом изложили наша достигнућа у домену трансплантационе хирургије бубрега и хепатобилијарне хирургије, као и у збрињавању ратних повреда крвних судова екстремитета.


Мајор др Бранко Кошевић из Клинике за урологију ВМА био је полазник Курса за више штабне официре у санитету који је одржан у оквиру НАТО школе у Оберамграу у Немачкој. Педесет шест полазника из 26 земаља света имало је прилику да се упозна са организацијом, структуром, стратегијом и развојем модерних санитетских служби и њиховом улогом у оквиру цивилно-војне сарадње и међународних хуманитарних мисија.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас