Dino_Tarabar_122018.jpg

Међународна награда Медис за припадника ВМА

05. 12. 2018

Гастроентеролог Војномедицинске академије пуковник проф. др Дино Тарабар један је од добитника признања за иновативни медицински пројекат на овогодишњем конкурсу Међународне награде Медис за медицинска истраживања (International Medis Awards for Medical Research), коју пету годину за редом предузеће Медис додељује најбољим лекарима и фармацеутима средње и југоисточне Европе.
Ове године својим иновативним медицинским пројектима конкурисало је 156 лекара и фармацеута из Аустрије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Хрватске, Мађарске, Македоније, Словеније и Србије. Конкурсом је било обухваћено девет истраживачких подручја: интензивна медицина и анестезиологија, гастроентерологија, гинекологија, реуматологија, неурологија, офталмологија, педијатрија, пулмологија и алергологија, као и фармација.
Проф. др Дино Тарабар награђен је за истраживање у оквиру међународне студије која је била усмерена на испитивање новог механизма у контроли запаљења у цревима код оболелих од инфламаторних болести црева. Студија је усмерена на блокирање леукоцита где се антителима на рецепторе на крвним судовима блокира везивање и пролаз леукоцита у зид црева и тиме се спречава упала, што је значајан напредак у лечењу јер омогућава ефикасно и безбедно лечење ових пацијената. 

 

 

 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас