HIV AIDS 2012.JPG

Међународни дан борбе против HIV/AIDS-а

03. 12. 2012

Међународни дан борбе против HIV/AIDS-а, 1. децембар, припадници Војномедицинске академије и Војске Србије и ове године су обележили низом активности у циљу превенције и контроле ове болести у војној популацији.
Програм континуираног информисања и едукације организован је кроз предавања, дистрибуцију промотивног и едукативног материјала, као и рад Саветовалишта у амбуланти Војне академије и Саветовалишта за добровољно поверљиво саветовање и тестирање (ДПСТ) у ВМА.
Проф. др Весна Шуљагић, начелница Одсека за превенцију и контролу болничких инфекција ВМА и мајор др Жељко Јадранин из Института за епидемиологију ВМА, током месеца новембра одржали су предавања кадетима у Војној академији, запосленима Војнообавештајне агенције, као и припадницима јединица у бази "Југ" и касарни "1300 каплара". Предавања су обухватила епидемиолошке карактеристике HIV/AIDS-а у свету и Србији данас, специфичне ризике од ове инфекције за припаднике војне популације и значај који она има на стабилност и безбедност у свету. Са учесницима едукације разговарано је и о могућностима и потреби добровољног и поверљивог саветовања и тестирања на HIV.
Саветовалиште за ДПСТ на Институту за епидемиологију ВМА ради сваког радног дана од 08.00 до 15.00 часова, а Саветовалиште у амбуланти Војне академије сваке среде од 16.00 до 18.00 часова. Сви заинтересовани припадници Војске Србије и Министарства одбране могу да дођу у саветовалишта без упута свог лекара, добију одговоре на сва питања везана за преношење ове инфекције и тестирају се на HIV. Поред ова два саветовалишта, активан је и мобилни тим за ДПСТ који, по потреби, одлази у јединице/установе МО и ВС.
 
Београд, 3. децембар 2012. године

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас