neurosurgery2022 (10).JPG

Међународни састанак неурохирурга на ВМА

11. 12. 2022

Осми годишњи састанак Удружења неурохирурга Србије са међународним учешћем “Current concept in military neurosurgery - The state in the field” у организацији Удружења неурохирурга Србије и Клинике за неурохирургију ВМА одржан је од 7. до 10. децембра 2022. године на Војномедицинској академији.
Конгрес је отворио министар просвете Бранко Ружић, док су уводна обраћања одржали председник Удружења неурохируга Србије професор др Лукас Расулић, начелник ВМА пуковник проф. др Мирослав Вукосављевић и председник Европске асоцијације неурохируршких удружења проф. др Андреас Димитриадес.
Уз наглашавање значаја теме, која умногоме доприноси неопходном мултидисциплинарном приступу у лечењу пацијената, истакнуто је да ће специфична клиничка искуства, дијагностичке процедуре, најновија достигнућа из области лечења, компликација, али и цивилно-војне сарадње, елективне неурохирургије, нових трендова у области модерних технологија и вештачке интелигенције, као и друге интересантне теме, бити одлична прилика за едукацију и усавршавање, представљање домаће експертизе и знања уз посебан допринос медицинској научној заједници.
Одржане су четири опште научне сесије, четири сесије посвећене војној неурохирургији, сесије о реконструктивној медицини, неуроваскуларном приступу, технолошким иновацијама, компликацијама у неурохирургији, анестезиологији и интензивној нези, пет предконгресних курсева, као и форум младих неурохирурга.
Значају догађаја за научну и стручну јавност у прилог говоре подаци да је регистровано укупно 427 учесника из 36 земаља широм света, док је посебном сестринском симпозијуму присуствовало 256 медицинских техничара из земље и региона. У сваком смислу научни догађај светског карактера окупио је преко 146 водећих светских експерата из својих области, представнике неурохируршких клиника и одељења из Србије, региона и света, али и председнике и представнике важних међународних и континенталних асоцијација.
Конгрес са јединственом темом, уз специјалисте и медицинске тимове из различитих грана хирургије и медицине уопште, као резултат имао је садржајан научни програм. Укључујући приказ примене најновијих достигнућа у свакодневној пракси, упознавање са савременим методама које се користе у дијагностици и хируршком лечењу пацијената, учесници су упознати са савременим трендовима и примерима добре праксе струке и науке у циљу унапређења компетенција, промоције науке и вештина, али и побољшања образовних и стручних стандарда.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас