245.jpg

Међународни семинар о интрахоспиталном лечењу бола

16. 11. 2009

Београд, 16.новембар - У организацији Клинике за анестезиологију и интензивну терапију ВМА и Универзитетске болнице Riks - Radium hospita у Ослу (Норвешка), у амфитеатру ВМА одржан је семинар посвећен интрахоспиталном лечењу бола. Активно учешће у раду симпозијума узело је више од 400 медицинских радника, лекара свих специјалности и виших медицинских техничара из Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Македоније и Словеније.
Интрахоспитални бол представља данас велики медицински проблем – многобројне студије су доказале да пацијенти са боловима имају повећан морбидитет, па самим тим и морталитет, продужава се време њихове хоспитализације, а тиме и трошкови лечења. Управо зато, циљ овог семинара био је упознавање са свим савременим модалитетима и практичним аспектима интрахоспиталног лечења бола.
Учесницима скупа обратио се и амбасадор Краљевине Норвешке у Београду, господин Хакон Бланкенборд.
Начелник ВМА, генерал-мајор, проф.др др Миодраг Јевтић, пожелео је свим гостима добродошлицу у Војномедицинску академију, установу у којој се поштују и примењују највиши стандарди медицинске струке и науке.
– Императив савремене медицине је сарадња и комуникација, мултидисциплинарност и тимски рад, размена стручних информација. Управо зато је овај амфитеатар врло често центар стручних дебата, конференција и научних скупова као што је и овај данашњи, српско-норвешки семинар посвећен интрахоспиталној терапији бола - истакао је генерал Јевтић.
Он је подсетио на успешну војномедицинску сарадњу Србије и Норвешке која је интензивирана последњих година.
- Имали смо изузетну част да овде у ВМА будемо домаћини и норвешком премијеру господину Столтенбергу крајем прошле године, заједнички смо реализовали мултинационалну вежбу Сигуран пут и потврдили оспособљеност наше санитетске службе за учешће у мировним мисијама, које је започето јуна ове године учешћем нашег хируршког тима у мисији УН у Чаду, управо у оквиру норвешког контигента –рекао је генерал Јевтић.
- И данашњи скуп сведочи да смо на добром путу сталног јачања сарадње. Драго ми је што су овде професори и колеге анестезиолози из Универзитетске болнице из Осла: проф. др Ulf Kongsgaard, др Steinar Bjørgo, др Andrej Melnikov и др сц. мед Зорица Митић која није заборавила своју Војномедицинску академију као кућу у којој је започела своју анестезиолошку каријеру - истакао је Јевтић и додао да ће као резултат овог семинара проистећи и смернице у развоју терапије бола у болницама широм Србије и земаља из окружења.
Начелник Клинике за анестезиологију и интензивну терапију ВМА. пуковник проф. др Предраг Ромић нагласио је да један од најважнијих постулата савремене медицине каже да пацијента не сме ништа да боли, посебно не током његове хоспитализације. На жалост, овај постулат је често пренебрегнут у свакодневној борби за живот болесника, брзу дијагностику, ефикасно и брзо лечење, као и због свих осталих изазова који нам се намећу.
– Одржавање оваквог скупа има за циљ да се наши стручњаци упознају са начинима лечења бола у болницама у Норвешкој - истакао је пуковник Ромић.
У радном делу гости из Норвешке одржали су запажена предавања о својим виђењима интрахоспиталне терапије бола, искуствима лечења бола у норвешким болницама у последњих 20 година, као и о смерницама о ефикасном начину организације терапије бола.
Проф.др Ulf Kongsgaard говорио је о етиологији, механизмима настанка и принципима лечења бола. Др Steinar Bjørgo изнео је своја искуства о лечењу бола код пацијената са малигним болестима. Др Andrej Melnikov је говорио о болу код гинеколошки оперисаних пацијената и лечењу тог бола са посебним освртом на регионалну анестезију као и безболни порођај. Др сц. мед.Зорица Митић је говорила о организацији службе за лечење бола и логици лечења бола у Норвешкој.
Током трајања скупа промовисан је и „Приручник о болу", заједничко ауторско дело стручњака ВМА и Универзитетске болнице из Осла (пуковник проф.др Предраг Ромић и др сц.мед. Зорица Митић) у коме су прецизно дате све препоруке и процедуре везане за организацију и спровођење модерне интрахоспитлане терапије бола у развијеним земљама Европе.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас