253.jpg

Међународни семинар о лечењу опекотина

31. 10. 2009

Београд, 31.октобар - У организацији Српског удружења за пластичну, реконструктивну и естетску хирургију (SRBPRAS) и Медитеранског удружења за опекотине (MBC), у ВМА је одржан дводневни »MBC Instruction Course« - семинар о превенцији, лечењу и рехабилитацији болесника са опекотинама. У раду скупа учествовало је 97 стручњака из Србије, Италије, Босне и Херцеговине, Словеније, Македоније, Француске, Румуније и Ирака.
Свим учесницима семинара добродошлицу у ВМА пожелео је начелник ВМА, генерал-мајор проф.др Миодраг Јевтић који је нагласио да стручњаци ВМА знају да медицина нема границе и да је интеринституционална и међународна сарадња предуслов успеха на племенитом путу чувања и унапређења људског здравља и лечења болести, што је посебно значајно на пољу збрињавања тешких повреда и опекотина.
– Позитивна искуства која имамо у досадашњој сарадњи са колегама из Центра за опекотине у Палерму и заједнички успех у лечењу малог Стефана Стајића доказ су истиности мојих речи и значаја заједничког рада и потребе за окупљањима овакве врсте. Желим Вам успешан рад - нагласио је генерал Јевтић.
У име Министарства здравља Републике Србије учесницима се обратио државни секретар Жељко Милошевић који је поздравио досадашњу сарадњу ВМА и Центра за опекотине у Палерму и истакао да опекотине у даншње време представљају значајан проблем, па самим тим превенција, лечење и рехабилитација болесника са опекотинама имају изузетан медицински значај.
Након уводне речи председника SRBPRAS-а и начелника Клинике за пластичну хирургију и опекотине ВМА пуковника проф.др Маријана Новаковића и председника Медитеранског удружења за опекотине проф.др Michele Masellis-а започео је радни део скупа током кога су стручна предавања одржали еминентни експерти из Србије, Италије, Француске, Израела и Либана.
Излагања лекара ВМА била су изуезтно добро прихваћена, а наши предавачи пуковник проф.др Јефта Козарски, пуковник проф.др Александар Ђуровић, мајор доц.др Бобан Ђорђевић, војни службеници доц.др Викторија Драгојевић-Симић и прим. др Марина Панишић изнели су ставове, достигнућа и искуства у области етиологије, патофизиологије и лечења опекотина, третмана хемијских опекотина, рехабилитације пацијената са опекотинама, антибиотског третмана и исхране опечених болесника..
Овај семинар представља први такав скуп у нашој земљи, а резултат је пре свега остварене вишегодишње сарадње између ВМА и Центра за опекотине у Палерму која је институционализована потписивањем протокола о сарадњи којим се предвиђа и формирање и оспособљавање Лабораторије за култивацију коже у ВМА, што ће значајно унапредити могућности у лечењу опекотина код нас. Стручњаци Центра за опекотине из Палерма координирају рад Медитеранског удружења за опекотине, у чијем раду од прошле године активно учествују и лекари ВМА . 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас