127.jpg

МЕЂУНАРОДНИ СИМПОЗИЈУМ ГРУДНИХ ХИРУРГА

08. 10. 2010

Београд, 8.октобар - У организацији Клинике за грудну хирургију ВМА у нашој установи je одржан међународни симпозијум грудних хирурга са темом:
 
"Видеоасистирана торакоскопска  хирургија и цервикална медијастиноскопија.“

У раду симпозијума је учествовало више од стотину грудних хирурга, крадиохирурга, анестезиолога, пулмолога, кардиолога и стручњака осталих специјалности из наше земље и региона.
Учесницима скупа добродошлицу у ВМА и успех у раду пожелео је заменик начелника ВМА пуковник проф.др Никола Филиповић.  

- Добродошли у Војномедицинску академију, како кажу, балканску и српску престоницу здравља и науке! Под овим кровом ради око 3000 стручњака различитих профила, који мултидисциплинарно и тимски стварају здравље, свесни  чињенице да медицина не познаје границе, спремни да све што знају покажу другиима, али подједнако спремни и да уче од других. То примером и делом показујемо и данас, овде и у то име дозволите ми да још једном захвалим нашим колегама проф.др Ramon Rami-Porta и проф.др Jose Balda-Sanchis, као и госпођи Lauri Butkereit из Шпаније и проф.др  Martin Hurtgenu  из Немачке који су дошли да нам реферишу о својим искуствима у спровођењу високософистицираних метода грудне хирургије, као што су видеоасистиране торакоскопске процедуре у збрињавању карцинома плућа, веома значајног и нажалост све присутнијег медицинског проблема, али да у хирургији уживо своја умећа практично презентују заједно са стручњацима ВМА, храбром четом коју предводи пуковник професор доктор Војкан Станић, начелник Клинике за грудну хирургију ВМА, као и пуковник др Владо Цвијановић човек са великим стручним знањем и искуством који је током студијског боравка у Барселони направио драгоцене стручне контакте чији је резултат и данашњи симпозијум.- казао је пуковник Филиповић.

Пуковник проф.др Војкан Станић захвалио је еминентним европским грудним хирурзима на успостављеној сарадњи као и доласку у ВМА и упознао је учеснике скупа са његовим садржајем.

Захваљујући на срдачном пријему, проф.др Ramon Rami-Porta  истако је да је о ВМА и њеним могућностима слушао пуно али да је сада веома импресиониран оним што је видео. –Ваша установа је прави медицински гигант, и срећан сам што сам не само што ћу овде  да покажем оно што ми радимо, већ и што овде могу пуно тога да научим од својих колега, који су стекли јединствена практична искуства у домену ратне грудне хирургије.  – казао је проф. Porta.  
   
Током симпозијума  слушаоци су упознати са основним принципима, местом и улогом видео-асистиране торакоскопске хирургије и цервиикалне медијастиноскопије у склопу дијагностике, одређивања стадијума болести и одређивања оптималних модалитета лечења бронхогеног карцинома плућа. Технике извођења ових интервенција биле су и практично демонстриране  преносом операција уживо које су учесници посматрали у амфитеатру ВМА уз директну комуникацију са лекарима у операционој сали.  Стручњаци Клинике за грудну хирургију ВМА: пуковник проф.др Војкан Станић и пуковник др Владо Цвијановић су у уводном предавању представили значај видеоасистиране методе у дијагностици и лечењу бронхогеног карцинома плућа. Гости из Шпаније, проф.др Ramon Rami-Porta и проф.др Jose Balda-Sanchis представили су своје  резултате  у примени проширене цервикалне медијастиноскопије у одређивању стадијума болести бронхогеног карцинома левог плућа, као и у примени видеоасистиране медијаноскопске лимфаденоктомије који су приказани уз хирургију уживо. Проф.др  Martin Hurtgen из Немачке одржао је предавање о видеоасистираној лобектомији плућа. 

Овај Симпозијум је акредитован од Здравственог савета Србије.   
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас