135.jpg

МЕЂУНАРОДНИ СИМПОЗИЈУМ ОФТАЛМОЛОГА У ВМА

10. 09. 2010

Београд, 10.септембар - Трећи међународни симпозијум „Савремени трендови у офталмологији“ одржан је данас у ВМА. У раду скупа учествовало је више од 500 офталмолога из Србије, Црне Горе, Републике Српске/ Босне и иХерцеговине, Македоније и Хрватске. Посебан допринос раду скупа својим учешћем и уводним предавањима дали су најеминентнији светски офталмолози: проф.др Томас Џон са Лајола Универзитета из Чикага (САД), водећи хирург у области хирургије рожњаче и гостујући професор ВМА, проф.др Клаус Луке из Бремена (Немачка), председник Европског удружења витроретиналних хирурга и проф.др Никица Габрић из Загреба (Хрватска). 

Скуп је отворио начелник ВМА, генерал-мајор проф.др Миодраг Јевтић који је присутнима пожелео добродошлицу у наш храм здравља. -Изузетно сам задовољан што данас стојим пред амфитеатром препуним стручњака, врхунских офтамолога из целог региона и што овде видим највећа имена светске офталмохирургије.Овај догађај је још једно практично остварење визија Управе ВМА да наша установа буде поприште стручних и научних конференција, размене знања, вештина и искустава са заједничком мисијом: у служби здравља и напретка медицинске мисли! – казао је генерал Јевтић. -ВМА је данас поново место у које је престижно доћи, наши стручњаци су лидери у многим областима медицине, али све оно што знају увек су желели да поделе са другима, баш као што то и данас чине лекари наше Клинике за очне болести који ће Вам у хирургији уживо представити најновија достигнућа у хирургији ока. –нагласио је Јевтић.

Начелник Клинике за очне болести пук.проф.др Мирослав Вукосављевић, захвалио се свима присутнима колегама на изузетном одзиву и сарадњи и упознао учеснике скупа са новинама у области операција на предњем и задњем сегменту ока, егзајмер-ласер рефрактивној хирургији и техникама хирургије глаукома и разрокости које су наши стручњаци представили у хирургји уживо уз помоћ директног видео-линка из операционе сале ВМА.

- Егзајмер ласером смо до сада урадили више од 2000 процедура скидања диоптрије. Данас представљамо иновације у фако хирургији – захват са резом од 2.2 милиметра и имплантацију мултифокалних асферичних тзв.премијум сочива које омогућују добру корекцију вида и на даљину и на близину. – казао је Вукосављевић.

Офталмолози ВМА приказали су колегама и технику уградње торичних асферичних сочива за корекцију астигматизма, најновије технике микроинцизионе задње витректомије, хирургије предњег и задњег сегмента ока у збрињавњу аблација мрежњаче, повреда, дијабетичне ретинопатије итд. Приказане су и ретке технике хирургије разрокости и хирургије глаукома.
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас