23.jpg

Међународно признање српској неурохирургији

27. 09. 2011

На позив организатора, на 14. конференцији Светске неурохируршке асоцијације (WFNS), која је одржана средином септембра 2011. године у Порто де Галињасу у Бразилу, као највећем скупу ове Асоцијације између два конгреса, учествовао је начелник Клинике за неурохирургију ВМА, пук.проф. др Зоран Рогановић. Конференције је била прилика за размену знања и искустава са водећим светским неурохирурзима, ако и афирмацију српске неурохирургије.

Током Конференције, као нови чланови Комитета за хирургију периферних нерава Светске неурохируршке асоцијације изабрани су пук.проф. др Рогановић и два истакнута стручњака за област хирургије перферних нерава из Клиничког центра Србије - проф.др Мирослав Самарџић и доц.др Лукас Расулић. Комитет чине светски неурохирурзи са највише искуства и стручних радова из хирургије периферних нерава и брахијалног плексуса, а поменута три српска стручњака су једини чланови овог тела ван водећих неурохируршких центара Америке и Западне Европе.
Проф.др Рогановић био је модератор предконференцијског курса о теми „Контроверзе у хирургији периферних нерава“, а одржао је и запажено предавање на тему „Болни синдроми након стрелних повреда брахијалног плексуса“. Том приликом представљена је и књига „Третман лезија периферних нерава“, коју је издала Светска неурохируршка асоцијација, у којој су аутори два поглавља и наши неурохирурзи.
Поменута признања последица су великог искуства у хирургији периферних нерава стеченог током ратних дешавања на овим просторима. Ово искуство пренето је светској неурохируршкој јавности бројним стручним радовима, објављеним у најпрестижнијим светским неурохируршким часописима и бројним позивним предавањима у светским неурохируршким центрима.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас