141.jpg

Минимално инвазивно лечење остеопоротичних прелома кичме

19. 08. 2010

Београд, 19.август-Стручни тим Клинике за неурохирургију ВМА успешно спроводи методу перкутане Verthebral Body Stent кифопластике. Ово је најновија минимално инвазивна хируршка процедура лечења прелома кичме која се предоминантно примењује код пацијената са остеопорозом, али се може примењивати и код једног броја пацијената са метастатским туморима у кичменом стубу.
 
Ова метода се за сада код нас једино ради на ВМА, а наши неурохирурзи увели су је у рутинску праксу само неколико месеци након што је иста почела да се спроводи у најразвијенијим светским неурохируршким центрима.

-Интервенција се изводи без класичног оперативног реза, тако што се кроз кожу пласира шупља игла кроз коју се изводи цела интервенција. У сломљени пршљен прво се убаци специјални балон којим се коригује прелом и у значајној мери врати претходна висина пршљена, потом се пласира одговрајућа стент-мрежица која обезбеђује да коригована позиција прелома остане непромењена док се, као последњи корак интервенције, не убаци коштани цемент који трајно фиксира прелом и учврсти кичмени стуб. Концепт кифопластике се разликује од интервенције вертебропластике по томе што се код кифопластике не учвршћује само прелом кичме, него се и враћа нормална висина сломљеног пршљена, односно исправља цела кичма и спречава настанак погрбљености и савијања тела према напред. –објашњава у изјави за сајт ВМА потпуковник др Миленко Савић.

Погрбљеност због прелома пршљенова код остеопорозе представља већи медицински проблем него што се раније мислило, јер осим што ремети нормалан ход, смањује и витални капацитет плућа, оптерећује срчани рад и значајно смањује зивотни век. - Због тога је важно да се не само фиксира прелом, него и да се у целости исправи кичмени стуб-каже потпуковник Савић.
 
Он истиче да се интервенција може радити и у локалној анестезији ако је то неопходно због евентуалних пратећих обољења. Код једносегментног прелома процедура траје до 45 минута и као таква је применљива и код пацијента било које старосне доби. Пацијенти су потпуно покретни само неколико сати након интервенције, а болничко лечење траје максимално 24 сата.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас