226.jpg

Министар одбране отворио нову ангио салу и разговарао са студентима ВМА

25. 12. 2009

Београд, 25.децембар - Министар одбране Драган Шутановац са сарадницима посетио је данас Војномедицинску академију и пустио у рад нову ангио-салу, најсавременији апарат за дијагностичке и терапијске процедуре у васкуларној интервентној радиологији. Реч је о апарату који омогућава извођење прецизних и компликованих процедура на крвним судовима срца и можданом систему и спада у најмодерније апарате те врсте који постоје у Европи. Током посете, министар Шутановац обишао је Високу школу ВМА и задржао се у дужем разговору са студентима - кадетима ВМА.
Отварање нове ангио-сале
– Сведоци сте да је ВМА ове године ишла путем интензивног технолошког осавремењавања, што је императив савремене медицине. С тим у вези, пројекат нове ангио-сале представља добар завршетак године на Војномедицинкој академији, као што је то случај и у целом систему одбране.– рекао је министар Шутановац, који је заједно са начелником ВМА, генерал-мајором проф.др Миодрагом Јевтићем пресекао врпцу и свечано пустио у рад нову ангио-салу.
- Важно нам је да војни осигураници имају најбоље могуће лечење на ВМА, али и да цивили, који се данас лече код нас имају могућност квалитетног лечења и да не чекају у великим редовима – нагласио је министар. Он је подсетио да су у систем здравства Србије од ове године укључене и војне болнице у Нишу и Новом Саду те да ће се радити на њиховом опремању. Намера система одбране је да војне здравствене установе буду респектабилне и препознатљиве. - Циљ нам је да направимо један светски познати бренд, војно здравство Србије, које је већ сад препознато и у Конгу и у Чаду – рекао је министар Шутановац и додао да постоји велико занимање за ангажовање наших лекара широм света.
Министар Шутановац додао је да је опремање овог ангио-блока коштало 1,8 милиона евра и подсетио да су сви савремени апарати који су купљени за потребе ВМА економски исплативи и да после врло кратког времена почињу да доносе добит систему одбране, чији је буџет и за 2010. годину рестриктиван.
Начелник ВМА генерал-мајор проф. др Миодраг Јевтић рекао је да је ово велики дан за нашу установу јер постојање једног тако савременог апарата знатно смањује листе чекања, а лекарима Војномедицинске академије пружа могућност да брже и ефикасније помогну пацијентима у случајевима непосредне животне угрожености.
Јевтић је захвалио Министарству одбране на подршци коју пружа ВМА у њеном раду и напретку и изразио наду да ће министарство наставити да улаже у опремање ВМА на корист не само војних осигураника већ и свих грађана Србије.
Начелник Инситута за радиологију ВМА, потпуковник мр сц.мед.Слободан Ћулафић,говорио је о могућноситма нове ангио-сале. - Набавком нове ангио-сале са две цеви је омогућено да се дијагностичке и терапијске процедуре изводе у знатно краћем временском прериоду и веома безбедно с обзиром на резолуцију слике и најсавременије софтверске могућности. Овим апаратом је могуће у једном акту направити два прегледа чиме се знатно скраћује и сами поступци и време зрачења пацијента и лекара. Истовремено се смањује и количина контрастног средства које се даје пацијенту што представља и финансијску уштеду. Захваљујући доброј резолуцији слике овај апарат омогућује безбедно и прецизно постављање стентова у интервентној кардиологији али и има велики значај у области лечења крвних судова мозга, јер је могуће направити 3Д реалну слику и на тај начин безбедно спровести процедуру. – истакао је потпуковник Ћулафић. Он је нагласио да је у оквиру кардипрограма уз коришћење овог апарата могуће прегледати и збринути до 10 пацијената дневно, а у оквиру неурорадиолошког програма 2 пацијента.
Иначе, тренутно се у ВМА годишње у оквиру програма интервентне кардиологије уради 2314 терапијских процедура код 2200 пацијената. У области збрињавања обољења крвних судова мозга у току ове године методама интервентне неурологије, урађено је 110 веома компликованих захвата уградње интракранијалних стентова код иноперабилних пацијената. Захваљујући овом апарату програм дијагностичких и терапијских процедура ће бити знатно унапређен, а омогућиће се и развијање програма за лечење акутног инфаркта срца и мозга чиме ће значајно бити растерећене класичне хиируршке процедуре у овом домену.
Разговор са кадетима Високе школе ВМА
У пратњи начелника ВМА генерал-мајора проф.др Миодрага Јевтића и декана Високе школе академика,пуковника проф.др Миодрага Чолића, министар одбране Србије Драган Шутановац са сарадницима обишао је деканат, учионице, радне кабинете и интернат Високе школе ВМА и уверио се у квалитет услова живота и рада кадета.
Том приликом, министар Шутановац задржао се у дужем разговору са кадетима ВМА интересујући се о детаљима њиховог свакодневног живота и рада. - Ви се школујете да бисте били одлични официри и врхунски лекари. Задовољан сам резултатима које сте до сада исказали. Желим Вам да наставите истим путем - рекао је министар одбране Србије. Он је истакао да су кадети ВМА у предности у односу на колеге са цивилних медицинских факултета не само по условима живота и квалитету знања које им се нуди, него и због чињенице да ће одмах по завршетку студија бити запослени у систему одбране и и мати предвидиву каријеру.
Министар је позвао кадете ВМА да наставе да стичу знања и тиме допринесу изградњи бренда војног здравства, по коме је Србија већ позната далеко изван својих граница. 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас