jov_0605_n_1604490499.JPG

Министар Стефановић обишао војне ковид болнице у Новом Саду и Београду

04. 11. 2020

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић захвалио се данас, приликом обиласка војних ковид болница у Новом Саду и Београду, свим људима који даноноћно раде на отклањању последица ковида 19, пре свега лекарима, медицинским сестрама и техничарима, и нагласио да као „грађани Србије имамо дужност да помогнемо овим људима".
- Имамо дужност да им помогнемо на начин да ми будемо одговорни, да поштујемо препоруке и оно што нам говоре, да сачувамо и своје здравље, али да поштедимо и њих. Није лако 24 сата радити у тешким условима ризикујући и своје здравље и здравље својих породица, а да грађани ни не знају у потпуности какве то све ризике носи - рекао је министар Стефановић и изразио огромну захвалност "и као министар одбране, али и као грађанин".
Стефановић је обишао Војну болницу у Новом Саду, која је од данас спремна да прими ковид позитивне пацијенте. У њој је припремљено 35 лежајева, опремљених са 26 прикључака за кисеоник и 10 концентратора кисеоника и биће у стању да у сарадњи са Клиничким центром Војводине смешта средње тешко оболеле пацијенте који ће ту, по речима министра, добити најбољу пажњу и лечење.
-Данас сте видели нову опрему и концентраторе кисеоника, нове лежајеве и нове мониторе који су уграђени у системе интензивне неге, али и у друге болничке системе и имаћете прилику да видите како се они већ у наредним данима користе како би грађани Србије добијали најбоље могуће лечење у војном систему здравства – рекао је Стефановић.
Министар Стефановић обишао је данас и Војномедицински центар Карабурма који је, како је навео, у ковид систему од априла месеца и где тренутно лежи више од 80 пацијената.
- Хоћемо да истакнемо систем војног здравства, јер људи који овде раде даноноћно кичма су нашег система одбране од ове опаке болести, али такође и кичма система војног здравства - поручио је министар одбране.
Он је захвалио свима који напорно раде и на изградњи нових болница у Батајници и Крушевцу и на унапређивању капацитета у постојећим војним болницама.
- Драго ми је да сам данас имао прилику да упознам неке од сјајних лекара и медицинско особље и трудићу се и да заједно са својим тимом учиним све што је могуће да њихов посао олакшам, да они имају увек довољно средстава, да имају довољно лекова и да можемо заједнички да се изборимо са овом болешћу, а грађане још једном молим за довољно дисциплине и да поштују оно што лекари кажу - рекао је министар Стефановић.
Управник Војне болнице Нови Сад пуковник др Драган Коруга нагласио је да је та болница од јула до септембра лечила 202 пацијента инфицирана вирусом ковид 19, да је особље збрињавалало заражене пацијенте на неколико локација у Војводини, али и да су пружали сву неопходну помоћ у привременој болници у Новом Пазару.
- За наредни период смо обезбедили сву потребну опрему и лекове и имамо одличну сарадњу са Управом за војно здравство, градском управом и Клиничким центром Војводине. Та сарадња је неопходна да би све ово функционисало - рекао је пуковник Коруга.
Према речима команданта ковид болнице Војномедицинског центра "Карабурма" пуковника др Ива Удовичића, у овој болници на интензивној нези је 14 пацијената, од тога 10 на респираторима.
- Ми смо овде од почетка епидемије, практично од 1. априла и ниједног тренутка се нисмо затварали - подсећа пуковник Удовичић и истиче да данашња посета министра одбране свима у војном здравству много значи, јер рачунају на његову даљу помоћ и подршку.
Данашњим обиласцима војних ковид болница у Новом Саду и Београду присуствовао је и начелник Управе за војно здравство генерал-мајор др Угљеша Јовичић.
 
ВИДЕОГАЛЕРИЈА
 
04.11.2020
mp4 (202,82 MB)
 
Обилазак
 
04.11.2020
mp4 (244,13 MB)
 
Изјава министра Стефановића
 
04.11.2020
mp4 (124,8 MB)
 
Изјава пуковника др Драгана Коруге

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас