Karaburma 102021.jpg

Министар Стефановић обишао војну ковид болницу „Карабурма“

01. 10. 2021

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић обишао је данас војну ковид болницу „Карабурма“ где је разговарао са лекарима и медицинским особљем и још једном апеловао на грађане да се вакцинишу. Војна ковид болница „Карабурма“ непрекидно ради са тешким и најтежим пацијентима оболелим од ковида почев од 6. марта прошле године, а у овом тренутку се у њој на лечењу налази 121 пацијент.
- Дошао сам данас у војну болницу „Карабурма“, која је наша ковид болница, пре свега да се захвалим на огромном раду и доктору Удовичићу, доктору Таушану и Анђелковићу, као начелнику Управе за војно здравство, и читавом тиму медицинских сестара, техничара и лекара, зато што је ово нажалост један дуг процес и њихов озбиљан рад траје већ много месеци у различитим таласима – рекао је министар Стефановић.
Министар одбране је подсетио да је војна ковид болница „Карабурма“ место где долазе најтежи пацијенти и где добијају најбољу могућу негу, јер се припадници војног здравства заиста лавовски боре за живот сваког пацијента.
- Забрињава да је војна болница "Карабурма" поново већ попунила своје капацитете и да је највећи број људи који су тешки случајеви, а овде више нема ни средње тешких, невакцинисан. Реч је о људима који су млађи од 50 година, који нису имали придружених болести, релативно младим људима којима се лекари практично боре за живот. Имају обостране упале плућа, имају тешке последице и такву клиничку слику која указује да је овај сој вируса јако тежак и озбиљан – истакао је министар Стефановић.
Министар Стефановић је још једном упутио апел свима који то нису до сада учинили да се вакцинишу.
- Имунизација коју је наша земља обезбедила адекватна је заштита. Дешава се да оболе и људи који су примили вакцине, али су њихове клиничке слике благе и ти људи за релативно кратко време напуштају болнице и враћају се свом нормалном животу. Молим људе да разумеју да то није нешто што ће десити само неком другом, може да се деси било коме и било ко, чак и млађи људи, могу ту болест да пренесу старијима, код којих опет лечење захтева много више неге и пажње и код којих су ризици много већи – рекао је Стефановић.
Говорећи о медицинским радницима, министар је подсетио да је реч о људима који се боре сваког дана за животе људи, у свим болницама широм Србије, који не спавају, одвојени су од својих породица и да су то људи који су први на линији одбране.
- Размишљајте и о њима, зато што и њихова снага није неограничена, иако примају десетине и стотине људи свакога дана, разговарају са њима, лече их, брину о њима и негују их. Као што је рекао и доктор Удовичић, само у овој болници, готово половина пацијената, било због кисеоничне потпоре или из других разлога, суштински је непокретна, односно везана за кревете, те је тим људима потребна пажња током целог дана. Замислите колико енергије и снаге је потребно и сестрама и техничарима и лекарима да о свакоме од тих људи воде бригу, да им пруже и онај најситнији комфор и да се боре за њихов живот – нагласио је министар Стефановић.
Како је истакао и вакцинацијом им показујемо захвалност.
- Само имунизација у озбиљном проценту нам гарантује да нећемо имати озбиљније нове сојеве и да нећемо имати ситуацију у којој ћемо се стално разбољевати, таласи понављати и остајати у ковиду – рекао је Стефановић.
Он је, такође, упутио и молбу свима да разумеју да то нису никакве теорија завере, нити бесмислице.
- Погледајте само да је највећи део наших лекара већ вакцинисан. Почели смо имунизацију и трећом дозом. Ти људи који су се школовали, који знају, који се баве овим послом су се определили за вакцину. Не би се они определили за вакцину ако постоји било какав озбиљан ризик. На крају крајева, чињеница је да је смртност код људи који нису вакцинисани 11 пута већа. Дакле, не 11 процената, што би било огромно, већ је 11 пута већа, што јасно говори у каквом сте ризику ако се не вакцинишете. То је огромна молба за грађане – дајте да помогнемо нашој држави да се што пре вратимо нормалном животу – закључио је министар Стефановић.
Током обиласка, министар Стефановић разговарао је са војним медицинарима о изазовима борбе са вирусом ковид-19 током ове и претходне године.
Обиласку су присуствовали заступник начелника Управе за војно здравство пуковник др сци вет. мед. Радивоје Анђелковић, командант војне ковид болнице "Карабурма" пуковник доц. др Иво Удовичић и заменик команданта пуковник др Ђорђе Таушан.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас