Ministar Vulin obišao povređene radnike iz Lučana.jpg

Министар Вулин обишао повређене раднике из Лучана

15. 07. 2017

Министар одбране Александар Вулин, у пратњи в.д. помоћника министра за материјалне ресурсе Ненада Милорадовића и заступника начелника Војномедицинске академије пуковника проф. др Мирослава Вукосављевића, обишао је данас на Клиници за анестезиологију и интензивну терапију Војномедицинске академије, раднике који су јуче у вечерњим часовима повређени током пожара технолошког отпада у фабрици „Милан Благојевић-наменска“ у Лучанима.
Повређени су М.М. (1991) и М.И. (1962).
Према речима дежурног анестезиолога мајора др Небојше Дамњановића,  повређени радници су примљени у ВМА у јутарњим часовима, у врло нестабилном стању.
- Двојицу радника са опекотинама смо примили у веома нестабилном стању и животно угрожене. Обојица су интубирани на респиратору. Укључене су све мере кардиопулмоналне реанимације, потпора за кардиоваскуларни систем, потпора за дисање, потпора за диурезу. Радимо на томе да покушамо да стабилизујемо стање, али као што сам већ рекао, обојица су животно угрожени, рекао је мајор Дамњановић.
Према речима министра Вулина, повређени радници имају најбољу могућу медицинску негу и „даћемо све од себе да се њихове повреде залече“.
- То што медицина може да уради, урадиће и даће. Министарство одбране ће у сарадњи са руководством фабрике, наравно користећи сва законска овлашћења, проверити шта се заправо десило, поступити по законским процедурама и увек наставити да ради у складу са потребом да се безбедност и заштита на раду повећају и сачувају, колико год је то могуће.  За нас нема већег приоритета већ да сачувамо људске животе, односно да сачувамо здравље свих запослених у одбрамбеној индустрији Србије, а када се овакве несреће дешавају, онда морамо да будемо сви заједно и морамо сви да реагујемо. Ја сам наравно уз породице повређених радника и желим им што бржи опоравак. Наставићемо да помажемо уколико дође до оног најтежег, или ако оздраве још брже, што би било дивно, бићемо ту са породицама и учинићемо све да помогнемо и деци и супругама. Треба да знају да је Министарство одбране ту да брине за њих, истакао је министар одбране.
Помоћник министра Ненад Милорадовић је рекао да се инцидент догодио испред просторије за одлагање технолошког отпада, на линији за производњу ракетног горива и додао да је та линија недавно била аутоматизована.
- Системи за гашење пожара су одреаговали тренутно и као што је саопштено, материјална штета није велика, а све што се дешавало на тој линији аутоматски је угашено. Нажалост, два радника су била испред линије и директно су захваћени пожаром тог резидуалног горива. Један од наших приоритета је да се што је могуће више заштите радници, јер је реч о веома опасној производњи. То је материја која гори на температурама преко 2.000 степени и проузрокује овакве повреде. Увек је наш приоритет био да, што је могуће више, направимо превенцију оваквих инцидената и да, што је могуће више, спречимо последице, истакао је Милорадовић.
Заступник начелника ВМА поручио је да ће та институција и запослени у њој учинити све што је у њиховој моћи, да тимски, као што су одувек радили, збрињавају сва оваква и слична стања те да учине да њихови пацијенти буду најбоље збринути.
- Стање болесника је веома тешко. Ми, нажалост, имамо искуства у лечењу оваквих опекотина и све ћемо учинити да покушамо и да у овом случају, животно угрожавајућим повредама, спасимо колико год можемо живота, ако је то у нашој моћи. Сматрамо да овакве врсте повреда, код једног пацијента 95 процената тела је захваћено опекотинама а код другог око 65 процената, представљају веома тешка стања, али ми чинимо све да њихова стања стабилизујемо и да дођемо у ситуацију да даље лечење преузме Клиника за пластичну хирургију и опекотине, рекао је пуковник Вукосављевић.
Министар одбране формирао је комисију која ће са надлежнима из фабрике утврдити узроке ове несреће.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас