sanitetska vozila 2020.JPG

Министар Вулин: Улагање у војно здравство је улагање у квалитет живота сваког грађанина Србије

05. 01. 2020

Улагање у војно здравство је улагање у квалитет живота сваког грађанина Србије, рекао је министар одбране Александар Вулин након обиласка Војномедицинске академије, где је представљено шест нових санитетских возила Управе за војно здравство.
- Свако улагање у Војску Србије је улагање у бољи живот и квалитет живота сваког од нас, без обзира да ли смо припадници војске или нисмо. Улагање у војно здравство је улагање у квалитет живота сваког грађанина Србије. Највећи број пацијената којима војно здравство помогне управо су цивили, не војници, али Војска Србије не дели људе на цивиле и на војнике већ сви грађани Србије заслужују нашу пажњу, подршку и нашу помоћ – поручио је министар Вулин.
Улагања у војно здравство наставиће се и у 2020. години, најављује министар Вулин и додаје да ће се то видети у свим војноздравственим установама.
- Купили смо нова санитетска возила. Купили смо значајну количину нове, најсавременије медицинске опреме, али већ у наредним данима показаћемо колико смо уложили и у Војномедицинску академију и колико улажемо у све војне болнице у читавом нашем систему – рекао је министар Вулин.
Нова санитетска возила распоређена су Центру војномедицинских установа Београд, Четвртој бригади Копнене војске у Врању, српској болници нивоа 2 у мировној мисији MINUSCA у Централноафричкој Републици, Војној болници Ниш, Војној болници Нови Сад и Специјалној бригади Војске Србије.
Начелник Управе за војно здравство бригадни генерал др сци мед. Угљеша Јовичић подсећа да је интензивно улагање у војно здравство отпочело половином 2017. године и да су до сада видљива бројна побољшања по питању инфраструктурних радова, отварања нових амбулатни у војним болницама, опремању савременим средствима, али и запошљавању неопходних кадрова.
- Оно што је важно, поред инфраструктуре, набављена је и опрема. Доказ да се на томе нисмо зауставили су нови санитети. Настављамо и у наредној години, уз подршку министра Вулина, којем се овом приликом захваљујем и за пријем око 400 нових лица у војно здравство. Наредна година није само година улагања у војноздравствене установе које су у Министарству одбране, него и у јединице војске, уз интензивно опремање оним што је потребно једној амбуланти да би нормално радила. Тамо имамо младе лекаре који су нам ослонац за будућност и да би они могли добро да раде, морамо да их добро опремимо – најавио је генерал Јовичић.
Управник Војномедицинског центра Хитне помоћи Београд потпуковник др Бојан Јовановић поручује да набавка нових санитетских возила значи да ће и цивилни и војни осигураници моћи да добију боље услуге здравствене заштите.
- Велико ми је задовољство да смо коначно добили једно овакво савремено моторно возило, које ће са свом пратећом медицинском опремом најновије генерације умногоме олакшати рад мојим колегама у самом санитетском превозу повређених и оболелих од места повређивања, односно њихових домова, до медицинских установа где збрињавамо пацијенте. Очекујем и надам се да ћемо у наредном периоду зановити наш возни парк и добити још неколико оваквих возила, како бисмо били још ефективнији и комфорнији у раду – рекао је потпуковник Јовановић.
Командир Вода за здравствену заштиту Четврте бригаде Копнене војске капетан Ивица Арсић не крије задовољство јер је ново санитетско возило додељено за потребе бригаде у којој ради.
- Јако смо задовољни што смо у наш састав добили овакво санитетско моторно возило. За Четврту бригаду Копнене војске пуно ће значити у смислу превоза војних осигураника, односно пацијената којима је потребна здравствена заштита од стране специјалистичких служби Војномедицинске академије и Војне болнице Ниш. Веома смо задовољни јер је возило комплетно опремљено неопходном санитетском опремом, попут спиналне даске, ЕКГ апарата, дефибрилатора, аспиратора и осталим стварима потребним за пружање хитне помоћи пацијентима – истиче капетан Арсић.
Обиласку нових санитетских возила присуствовали су и државни секретар Бојан Јоцић, начелник Војномедицинске академије пуковник проф. др Мирослав Вукосављевић и управник Војне болнице Ниш пуковник др Јовица Станојковић.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас