Vojno zdravstvo pokazalo svoju vrednost.JPG

Министар Вулин: Војно здравство показало своју вредност у овим тешким временима

27. 04. 2020

Војномедицинска академија и војно здравство показали су своју вредност и наставиће да се боре све док се не заврши борба против Ковида-19, рекао је министар одбране Александар Вулин након данашњег обиласка Војномедицинске академије, где се састао са руководством те војноздравствене установе, које га је информисало о раду ВМА у условима ванредног стања.
- Војно здравство је показало колико је важно својој земљи, колико је важно својој војсци и показало да у оним тешким и најтежим тренуцима не може да постоји ниједна подела осим на оне који се боре и који дају све од себе и оне који мисле другачије – истакао је министар Вулин.
У најтежим тренуцима по нашу земљу, за време борбе против Ковида-19, Војномедицинска академија је у складу са наређењем председника Републике и врховног команданта Војске Србије и Републичког кризног штаба преузела лечење нековид пацијената, подсећа министар Вулин, истичући да због тренутне борбе против коронавируса не смемо престати да водимо рачуна о пацијентима који трпе од других болести.
- Овде је тријажирано више од 11.000 пацијената. Око 6.000 пацијената примљено је на даље лечење. У овом тренутку на стационару лежи више од 500 пацијената. Сваког дана овде се у три смене изврше дијализе за више од 200 пацијената. Више од 300 хитних операција је урађено на ВМА – истакао је министар Вулин, поручивши да ћемо, када све ово прође морати да разумемо да су се неке ствари промениле, да ћемо морати другачије да се понашамо, усвојимо неке нове процедуре, учимо и радимо и будемо спремни за све што нас очекује.
Према речима начелника Војномедицинске академије пуковника проф. др др Мирослава Вукосављевића, Војномедицинска академија је међу првима у Србији направила пријемно-тријажно одељење.
- С поносом могу да истакнем да смо међу првима направили пријемно-тријажно одељење испред Војномедицинске академије, које је јединствено по томе што има и хируршки и стационарно-дијагностички део, као и сам тријажни центар са дијагностиком брзих тестова - рекао је пуковник Вукосављевић, најавивши да ће ВМА ускоро набавити и ПЦР тестове, чиме ће бити комплетно опремљена за дијагностику свих стања и диференцијалну дијагнозу између ковид и нековид пацијената.
Начелник ВМА истиче да је до сада у тој установи било укупно девет лекара и медицинских техничара заражених вирусом Ковид-19 и то са лакшим симптомима болести, као и да су два лекара и један медицински техничар већ оздравили и враћају се назад у борбене редове.
Данашњем обиласку присуствовали су државни секретар Бојан Јоцић, начелник Управе за војно здравство бригадни генерал др сци мед. Угљеша Јовичић и шеф кризног штаба ВМА и заменик начелника ВМА бригадни генерал проф. др Драган Динчић.
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас