autorski poduhvat 2016.jpg

На ВМА додељена признања за ауторски подухват године

29. 07. 2016

У оквиру обележавања 30. јула - Дана санитетске службе, додељена су признања за најбоље монографске публикације у области медицинских наука објављене у протеклих годину дана.
Комисија за избор ауторског подухвата године - публикације од посебног значаја за санитетску службу, медицинску струку и науку уопште, ове године доделила је два признања. Прво признање припало је начелнику Института за трансфузиологију и хемобиологију ВМА професору др Бели Балинту, једном од аутора публикације "Bioengineering and Cancer Stem Cell Concept", док су професор др Предраг Алексић и доц. др Владимир Банчевић из Клинике за урологију ВМА награђени за дело "Креирање нове бешике од дела танког црева - београдска техника".
Монографија међународног значаја аутора проф. др Мирјане Павловић и проф. др Беле Балинта посвећена је новој методологији за идентификацију и пурификацију матичних канцерских ћелија. У књизи су описани критични метаболички путеви у њима, њихови генетски и епигенетски механизми са циљем расветљавања дијагностичких, терапијских и прогностичких аспеката спровођења циљане онколошке терапије. У публикацији проф. др Алексића и доц. др Банчевића представљена је оригинална хируршка техника креирања необешике уз навођење услова за њену примену, начин извођења и постоперативно вођење пацијената.
Чланове комисије која је разматрала потенцијалне кандидате руководећи се критеријумима Министарства за просвету, науку и технолошки развој Републике Србије чинили су декан Медицинског факултета ВМА Универзитета одбране у Београду пуковник проф. др Небојша Јовић, начелник Института за медицинска истраживања ВМА проф. др Звонко Магић и начелница Института за научне информације ВМА проф. др Силва Добрић.
Биографије добитника признања за ауторски подухват године
Професор др Бела Балинт, дописни члан САНУ од 2010. године је начелник Института за трансфузиологију и хемобиологију ВМА. Редовни је професор Медицинског факултета ВМА и научни саветник Министарства за просвету, науку и технолошки развој Републике Србије. Професор је по позиву на бројним факултетима и редовни члан Академије медицинских наука СЛД. Његов научноистраживачки опус садржи преко 800 објављених стручних и научних саопштења, од чега се половина односи на радове објављене у целини у рецензираним часописима, 19 научних монографија, руковођење и учешће у научним пројектима, као и менторство за већи број магистарских и докторских теза. Проф. Балинт оснивач је и председник Националног интердисциплинарног удружења за аферезно лечење и посебно су значајна његова истраживања у области унапређења протокола за прикупљање, ex vivo обраду и праћење ефеката терапијске употребе матићних ћелија.
Проф. др Предраг Алексић, специјалиста уролог и супспецијалиста онкологије тренутно је на функцији заступника начелника Клинике за урологију ВМА и ванредни професор на Медицинском факултету ВМА. Објавио је преко 90 радова од којих више десетина са SCI листе, члан је већег броја домаћих и међународних удружења уролога и учесник научног пројекта "Модификација технике креирања ортотопног цревног резервоара за урин након радикалне цистектомије".
Доцент др Владимир Банчевић завршио је 2007. године специјализацију из урологије на ВМА, а његов докторат је 2012. године проглашен за најуспешнији на ВМА. Објавио је око 100 стручних и научних радова у рецезираним часописима, од чега око 20 у часописима са SCI листе. Учествовао је на бројним домаћим и уролошким конгресима и састанцима, доцент је на Медицинском факултету ВМА и члан је многих домаћих и међународних удружења хирурга и уролога.

 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас